Connect with us

Pregled

U Sisku izložba ‘U vihoru rata – Banovina 1991.’ uz Tjedan arhiva

Objavljeno

-

Foto: Hina

“U vihoru rata – Banovina 1991.” naziv je izložbe fotografija kojom Državni arhiv u Sisku povodom Tjedna arhiva obilježava 30 godina od početka Domovinskog rata na području Banovine.

Izložbom je obuhvaćeno razdoblje od kraja 1990., kada je počela “balvan revolucija” i proglašena tzv. SAO Krajina, do početka 1992. kada je potpisano Sarajevsko primirje, čime je okončana prva faza Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Ravnateljica sisačkog Državnog arhiva Nela Kušanić u ponedjeljak je na otvorenju izložbe rekla kako je namjera organizatora bila unatoč pandemijskim uvjetima obilježiti značajne događaje od prije tri desetljeća i tako nastaviti izložbenu djelatnost.

Izložba je postavljena u suradnji s Hrvatskim memorijalnim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata (HMDCDR), a njen autor Dario Franić kazao je kako su, uz fotografije koje se čuvaju u Centru i sisačkom Arhivu, korištene i one iz zbirke tjednika “Jedinstvo”, “Sisačkog tjednika” te iz privatnih zbirki.

Važnost povijesnih događaja s početka Domovinskog rata istaknula je Julija Barunčić Pletikosić, koja je uz Matu Rupića iz HMDCDR-a jedna od autorica teksta.

Spomenula je napade pobunjenih Srba na policijske postaje u Petrinji, Glini, Kozibrodu i Kraljevčanima, zatim okupaciju naselja u Banovini, tri napada na Petrinju iz vojarne “Vasilj Gećeša”, osvajanje vojarne “Barutana” u Sisku i vojno-raketne baze Šašna Greda kod Siska, uspješnu bitku za Novi Farkašić te neuspjelu akciju “Vihor” u Pokuplju.

Izložba će biti otvorena do 28. veljače iduće godine.

U istom prostoru organizirana je i prigodna prodaja izdanja Državnog arhiva u Sisku, a za unaprijed najavljene skupine učenika i drugih zainteresiranih građana omogućit će se i obilazak arhivskih spremišta s uvidom u atraktivnije primjerke arhivskoga gradiva.

Tijekom Tjedna arhiva sisački će Arhiv raditi od 8 do 20 sati, a u tom će terminu biti moguće uz izložbu pogledati i 40-minutni dokumentarni film o ratnim zbivanjima na Banovini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari