Connect with us

Najave

U sklopu kurikuluma Građanskog odgoja Divjak sve škole šalje u Jasenovac

Objavljeno

-

Računa se da će oko 43 tisuće učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske tijekom ove školske godine posjetiti Vukovar u sklopu programa obaveznih posjeta tome gradu.

Kao pilot-projekt ove je godine pokrenut i posjet Pakracu, Karlovcu i Kninu, kako bi učenici “učili o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima”.

No, prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku – da posjete i Spomen-područje Jasenovac, mjesto na kojem se nalazio ustaški logor u Drugom svjetskom ratu.

– Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posjet SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikulume – potvrđuju Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.

Plan o preporuci Ministarstva da škole posjećuju Jasenovac proizlazi međutim iz novog kurikuluma građanskog odgoja koji od jeseni ulazi u sve škole. Jedna od karakteristika tog kurikuluma je iskustveno učenje, odnosno povezivanje učioničke nastave s posjetom različitim institucijama i organizacijama. U kurikulumu se eksplicite ne navodi posjet Jasenovcu, za razliku od primjerice posjeta Saboru ili sudovima.

Takvi posjeti, stoji u kurikulumu ovih dana objavljenom u Narodnim novinama, moraju biti dobro osmišljeni i pripremljeni: trebaju biti primjereni dobi, iskustvu i predznanju učenika. “Ako učenici nisu intelektualno i emocionalno dovoljno zreli, te će posjete doživjeti površno i neće od njih imati veće koristi. Prije samog posjeta potrebna je detaljna priprema koja uključuje relevantne informacije o instituciji koju se posjećuje, pravila ponašanja i sve što se može predvidjeti, što ovisi o iskustvu učitelja”, piše u kurikulumu.

Ravnatelj SP-a Jasenovac kaže da nije upoznat što piše u novome kurikulumu, no budu li školama poslane preporuke za posjet bivšem logoru, to svakako vidi kao korak u dobrome smjeru.

Kako objašnjava Ivo Pejaković, SP Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dijela: posjet prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilazak Memorijalnog muzeja te radionice s učenicima u prostoru Obrazovnog centra. Program traje oko tri sata.

– Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje suosjećanja prema žrtvama i zatočenicima logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao ‘drugačije’ – objašnjava Pejaković, prenosi jutarnji list

 

Franović nudi milijun kuna onome tko opovrgne zaključke autora koji se bave Jasenovcem

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari