Connect with us

Pregled

U sklopu vježbe ‘Stabilnost 21’ u Slunju održano topničko bojno gađanje

Objavljeno

-

Foto: MORH/ M. Čobanović

Na vojnom poligonu kod Slunja u srijedu je održano topničko bojno gađanje u sklopu vježbe „Stabilnost 21”, prve od nekoliko vojnih vježbi koje će se pod nazivom “Hrvatski bedem 1991. – 2021.” održati u povodu 30. obljetnice Hrvatske vojske.

Kako je novinarima rekao zapovjednik Gardijske oklopne brigade brigadni general Mijo Validžić, nakon topničkoga bojnog gađanja u Slunju, provodi se ocjenjivanje snage 8. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.

“Zahtjevne i vrlo rigorozne pripreme su trajale gotovo šest mjeseci, ne bojim se ocjene ocjenjivača i ovo ocjenjivanje je za nas formalan dio iako je riječ o složenim sustavima”, rekao je general Validžić.

Prvi dio vježbe počeo je u Slunju u ponedjeljak i provodit će se do do petka, a drugi će se dio održati od 26. do 30. travnja na vojnom poligonu Gašincima.

U misiju u srpnju odlazi 80 vojnika iz Topničko-raketne bojne, pojačani s pripadnicima iz drugih postrojba, šest mjeseci će biti i u području operacije i Validžić je rekao kako “uopće ne sumnja da će zadaće kao i svi njihovi prethodnici obaviti vrlo uspješno”.

Direktor vježbe bojnik Marijan Žukina izjavio je da su vojnici danas pokazali spremnost na pružanje vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihove operacije, te je, osim uvježbanosti, pohvalio i opremljenost i dobru motiviranost vojnika.

Iako će se ocjene dobiti naknadno, povratna informacija je, kako je rekao Žukina, da je cilj – zamišljeni vod minobacača – uništen. Istaknuo je da je dio tih vojnika već bio u misiji u Poljskoj, te da je i njima i onima koji onamo idu prvi put prilika da u međunarodnom okruženju pokažu “gdje smo, tko smo i što znamo, a do sada su sve povratne informacije govorile da smo na vrlo visokoj razini”.

Član ocjenjivačke skupine Antun Pavošević rekao je da su vojnici pokazali visok stupanj profesionalnosti, motiviranosti i morala, a podatci o točnosti gađanja na udaljenost od 9600 metara i o postupanju općenito znat će se naknadno.

Zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti satnik Dario Bilješković ocijenio je da je pokazana spremnost “kruna vatrene potpore u području aktivnosti”. Objasnio je da se u Poljskoj “neće koristiti lanseri BM 21 Grad, kao danas u Slunju, nego M 92 tipa Vulkan, ali istog kalibra”.

Na upit novinara što se za njih u toj misiji mijenja s obzirom na geopolitičke promjene u posljednje vrijeme, odgovorio je kako “ne vidi nikakvu promjenu” te da za njih “sve ostaje isto, izvršavanje zadaća”.

Vojnik Filip Bulaja ne boji se današnje ocjene, koju će doznati u petak, jer smatra da su svi bili na visokoj razini provedbe zahtjevnog zadatka, te da su se za to pripremali nekoliko mjeseci. Njemu je to drugi odlazak u misiju u Poljsku pa se raduje novim iskustvima, a misija mu je potrebna i radi vojnog napredovanja.

Vojnikinji Anđeli Ćurić iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Topovsko-raketne bojne iz Bjelovara to će biti prva misija, veseli se skorom odlasku i kaže da je “ponosna i spremna”.

Nositelj vojne vježbe “Stabilnost 21” je Hrvatska kopnena vojska, a u oba djela, u Slunju i u Gašincima sudjelovat će do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor. (Hina)

Foto: MORH/ M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas