Connect with us

Pregled

U Slavonskom Brodu komemoracijom obilježeno sjećanje na civilne žrtve rata

Objavljeno

-

Foto: Hina (arhiva)

Komemoracijom “Sjetimo ih se s ponosom i tugom” u utorak je u organizaciji Udruge civilnih žrtava rata obilježeno sjećanje na slavonskobrodske žrtve stradale u Domovinskom ratu, uz upozorenje da ni nakon više od 30 godina od rata nisu procesuirani odgovorni za te zločine.

“Trideset godina ne činimo baš ništa da se pronađu odgovorni za ubijene civile i branitelje”, naglasila je predsjednica brodsko-posavskog ogranka udruge Juliana Matanović, podsjetivši da je tijekom rata u gradu poginulo 29-ero djece mlađe od 18 godina, 39-ero je ranjeno, a u napadima na grad ubijeno je ukupno 170 civila.

Napomenula je kako je jedan od najkrvavijih dana bio 3. svibnja 1992., kada je u bombardiranju srpske paravojske i bivše JNA poginulo 16 Brođana, među kojima i šestero djece, sedmo dijete umrlo je naknadno od posljedica ranjavanja, a 27 građana je ranjeno.

Matanović je apelirala na gradske i županijske vlasti da pokrenu procedure kojima bi se pronašli i sankcionirali odgovorni, “jer za ubijenu djecu netko mora odgovarati”.

Gradonačelnik Mirko Duspara kazao je kako je pitanje kažnjavanja odgovornih inicirano prije više godina na Gradskom vijeću, ali da se postupak ne pokreće.

“Postoje institucije koje to rade. Nikad nije kasno da se roditeljima i rodbini koja je ostala iza žrtava daje barem nekakva satisfakcija”, rekao je i naglasio kako je danas najtužniji dan ne samo za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku.

Predsjednik županijskog ogranka HVIDR-e Mato Pudić naglasio je da je u svibnju 1992. opasnije bilo u gradu, nego na bojišnici.

“Tijekom svibnja na grad je palo 11.000 projektila. Probajte samo brojati do 11.000. Nakon Vukovara, Slavonski Brod je drugi grad po broju granata koje su na njega pale u Domovinskom ratu”, rekao je Pudić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas