Pratite nas

Hrvatska

U Splitu obilježena 28. godišnjica prosvjeda protiv JNA pred Banovinom

Objavljeno

na

Foto: Hina

Podizanjem hrvatske državne zastave na zgradu Banovine u Splitu je u ponedjeljak obilježena 28. godišnjica prosvjeda na kojem su Splićani tražili odlazak bivše JNA iz Hrvatske, deblokadu sela Kijeva te uklanjanje cestovnih i željezničkih barikada.

Obilježavanje je počelo već u 8 sati polaganjem vijenaca ispod Središnjeg križa na groblju Lovrinac u spomen na poginule hrvatske branitelje, nastavilo se svetom misom zahvalnicom u Katedrali sv. Dujma, nakon čega su se sudionici okupili ispred zgrade Banovine u kojoj se 1991. godine nalazila komanda Vojnopomorske oblasti JNA, a danas je gradska uprava.

Tog 6. svibnja 1991. godine jugoslavensku zastavu skinuo je Ivica Balić, koji se danas prisjetio svega i rekao kako razmišlja “koje su čudo tog dana napravili, koju su snagu i zajedništvo pokazali”, ističući da je njegovim podizanjem hrvatske zastave na pročelje Banovine toga dana “počeo Domovinski rat”.

“Ponosan sam što sam ja taj koji je ispunio želju mase koja se okupila pred Banovinom. Ispunio sam njihovu želju da hoće zastavu, popeo sam se i postavio zastavu. Najsretniji sam čovjek na svijetu”, rekao je Balić.

Boban: Gradovi se danas moraju okupiti zbog iseljavanja mladih

Župan Blaženko Boban istaknuo je kako je današnji dan prije 28 godina označio začetak obrane Hrvatske, da je tada zajedništvo i jedinstvo podiglo Split, ali da se isto tako danas Split i Zagreb te drugi hrvatski gradovi moraju okupiti zbog iseljavanja mladih iz Hrvatske i na taj način pokazati zajedništvo kao što je bilo 1990-ih godina.

Sudionik splitskog javnog prosvjeda održanog prije 28 godina bio je i današnji državni tajnik pri Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, koji je rekao da su tada Split i otoci pokazali odlučnost i spremnost boriti se za svoju državu po cijeni života.

U masovnom prosvjedu, osim radnika iz splitskog brodogradilišta i radnika drugih poduzeća, bili su brojni građani Splita i okolnih gradova.

Temeljem odluke Sabora Hrvatska udruga sindikata je 6. svibnja proglasila Danom HUS-a koji sada nosi naziv Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), te Danom Nezavisnog sindikata Brodosplita

(Hina)

 

6. svibnja 1991. – Demonstracije u Splitu jasno su pokazale raspoloženje hrvatskoga naroda u Dalmaciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari