Connect with us

Kultura

U Splitu predstavljena knjiga Mate Kovačevića ‘Herceg-Bosna’

Objavljeno

-

Knjiga “Herceg- Bosna, kulturni, politički i državnopravni identitet ” u kojoj autor, publicist Mate Kovačević analizira položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kroz višestoljetnu povijest, predstavljena je u četvrtak navečer u Splitu.

“Kovačević kroz razne druge knjige i publikacije, koje  se bave  identitetom Hrvata u BiH  kroz stoljeća, daje gotovo enciklopedijski prikaz na tu temu,”  istaknuo je na predstavljanju u dvorani Dominikanskog samostana novinar i publicist Josip Jović.
Po Jovićevim riječima, autor ne ostaje samo na prikazu drugih knjiga nego iz svake od njih izvlači neke svoje zaključke  te je ova knjiga   dobra podloga za razmišljanje što su Hrvati u  BiH –  što su oni bili i što je od njih ostalo te kakva im je budućnost.

“Ovdje naslov knjige ‘Herceg  Bosna ne znači ono što je značila teritorijalna jedinica devedesetih godina, nego se naziv odnosi na cijeli prostor  BiH,” kazao je Jović.

Jović smatra da su sada Hrvati u BiH stiješnjeni “između srpsko-ruskog separatističkog koncepta i s druge strane unitarističkog bošnjačko-turskog.”

Autor Kovačević je istaknuo kako je njegova knjiga “osobna iskaznica  Hrvata u BiH, njihovog duhovnog, politčkog i državno-pravnog identiteta  kroz povijest.”

“Hrvati u BiH su sastavni dio cjelovitog hrvatskog naroda i integralni su dio cijele hrvatske kulture,” rekao je Kovačević
Po njegovim riječima, u posljednjih dvadesetak godina ta hrvatska komponenta u BiH  je zanemarena  te je bila svojatana  od srpske i bošnjačke strane.”

Knjigu je izdao ogranak Matice hrvatske iz Čitluka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas