Connect with us

Politika

U Splitu priveden Širokobriježanin Ivan Hrkać Ćikota zbog optužbe za ratne zločine nad Bošnjacima

Objavljeno

-

Zbog sumnje da je kao pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a počinio ratni zločin nad Bošnjacima na području Širokog Brijega tijekom 1993. godine, u Splitu je u utorak (10. prosinca 2013.) uhićen i na ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvo priveden Ivan Hrkać zvani Čikota.

Iako je ŽDO Split, koje je počelo istragu na osnovu toga što je BiH Hrvatskoj ustupila kazneni progon za ratne zločine nad civilima i vojnim zarobljenicima na području Hercegovine, tražilo određivanje istražnog zatvora za Hrkaća zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti djela, sudac istrage je to odbio i pustio ga da se udaljnjem postupku brani sa slobode uz određivanje mjere opreza odnosno oduzimanje putovnice.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Hrkać se tereti da je, kao pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a, osobno tukao, zlostavljao, tjerao na prinudne radove zarobljene pripadnike Armije BiH, kao i da je ubio jednog zatočenika, te tukao, mučio i zlostavljao više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je protiv ovog osumnjičenog, koji se dugo godina od pravosuđa Bosne i Hercegovine skrivao u Republici Hrvatskoj, podiglo optužnicu, a tek nakon potpisivanja Protokola o suradnji i ustupanja dokaza Tužiteljstva BiH prema hrvatskom tužiteljstvu, omogućene su aktivnosti hrvatskog pravosuđa.

Uhićenje Hrkaća je nastavak suradnje Tužiteljstva BiH s tužiteljstvima u Hrvatskoj i Srbiji, u skladu s protokolima o suradnji, kako bi se pravdi priveo što veći broj počinitelja ratnih zločina, koji se od pravde skrivaju u susjednim zemljama.

Kako je najavljeno iz Tužiteljstva BiH, u Sarajevu će u ponedjeljak, 16. prosinca 2013. biti održan trilateralni sastanak tužitelja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, na kojem će biti razgovarano o konkretnim aktivnostima i daljoj suradnji.

republikainfo.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari