Connect with us

Povijesnice

U spomen prvom premijeru moderne Hrvatske

Published

on

Ove godine obilježava se 200. obljetnica rođenja Ivana Mažuranića koji je rođen 11. kolovoza 1814. godine u Novom Vinodolskom, a umro je 4. kolovoza u Zagrebu.

Ivan_Mazuranic_cropKao hrvatski pjesnik, jezikoslovac i državnik/političar jedna je od središnjih osoba moderne Hrvatske; pače, postavio je temelje hrvatske nacije. Naime, naspram Strossmayerova „etnojezičnog jedinstva naroda Srba i Hrvata“, Mažuranić promiče Starčevićevo „političko (nacionalno) jedinstvo Hrvata“, čijom bi sastavnicom bio i manjinski srpski pravoslavni (mahom srbizirani) etnos . S tim u svezi, razišavši se politički sa Strossmayerom, uz kardinala Haulika, pokrenuo je 1862. godine osnivanje Samostalne narodne stranke.

Već sa 16 godina objavio je svoju pjesmu – „Vinodolski dolče, da si zdravo“. 1842. godine zajedno s Josipom Užarevićem objavio je njemačko-ilirski slovar s 40.000 riječi u koji je unio i neke svoje izvorne riječi. Ipak, kao najvažniji doprinos hrvatskoj kulturi smatraju se njegovo dopisano XIV i XVpjevanje Gundulićevog „Osmana“, te njegov legendarni ep „Smrt Smail age Čengića“, sazdan nadjelima Kačića i Gundulića. U razdoblju od 1858. do 1872. bio je predsjednik Matice Ilirske (Hrvatske).

Kada je 20. rujna 1873. godine izabran za hrvatskog bana, glede bliskosti svom narodu, prozvali su ga „banom pučaninom“, davši pritom veliki doprinos u reformama pravosuđa, političke uprave i školstva. S obzirom da vlast nije mogla s njime upravljati protiv njegovih temeljnih postulata prisiljen je 21. veljače 1880. godine na povlačenje s banske dužnosti.

Neprocjenjiv je doprinos Ivana Mažuranića hrvatskoj kulturi, pa je nazivan i hrvatskim Goetheom. U svakoj prilici Ivan Mažuranić je demonstrirao svoju veliku ljubav prema svojoj Domovini i propagirao ideje slobode i pravde. Posebno je čuven njegov govor o temeljnim pravicama kojom prilikom je rekao – „Vjerujem u Hrvatsku, u njezinu prošlost, njezinu sadašnjost i u njezinu budućnost“. Njegov znakoviti izrijek – „U ovoj zemlji ako je prodamo ne će kosti naše mirno počivati“, trebali bi SVI mi posebno danas imati na umu i u srcu.

Dana 21. kolovoza .2014. godine Kraljevska akademija Zagreb će na rodnoj kući Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom postaviti spomen-obilježje, dok će se istoga dana navečer u Novljanskoj narodnoj čitaonici i održati tribina o temi „Hrvatska nacija – nedovršeni projekt Ivana Mažuranića“. O tome će zboriti član Znanstvenog savjeta Kraljevske akademije prof. dr. sc. Ivan Biondić. U ime HAZUD-a tribini će nazočiti Vladimir Biondić, član predsjedništva Hrvatske akademske zajednice „Kralj Tomislav“.

Potkraj rujna 2014. godine, zajedno uz Hrvatsku akademsku zajednicu „Kralj Tomislav“ i Kraljevsku akademiju Zagreb, HAZUD će u Zagrebu održati svečanu Akademiju posvećena životu i djelu Ivana Mažuranića.

BANU MAŽURANIĆU

11.08.1814. – 11.08.2014.

Dvjesto godina prođu, prođoše ko jedan dan

Al’ od svega nam osta od slobode samo san

Spomen na Tebe, spomen na Tvoj voljeni lik

Spomen na slobodu, i na poznati nam poklik

BOG i HRVATI –sad hrvatskim nebom zvoni

A za palim junakom, hrvatska mati suze roni

Iz pepela soko se diže, hrvatskim nebom leti

Nemoj plakati mila moja, na slobodu se sjeti

Dvjesto godina prođe, od sudbinskoga dana

Kad Hrvatska dobila je svoga voljenog bana

Vjeruj u Hrvatsku, za njega to bješe sinonim

Sa njime on se rodi, i ponosno umrije s njim

Velikan on bje pjesme, velikan pisane riječi

Čuvar pravde i slobode koja Domovinu lieči

Težak i strm bijaše – njegov životni put cijeli

Nije uviek bilo onako kako bi Hrvati to htjeli

Veliki je, ko malen se rodi podno plava neba

Kad jednom pane, tad golem grob mu treba

Zastavu njegvu sad krase sve hrvatske boje

Pravi HRVAT kroz pjesmu kriepi, srce svoje

Spomen na Tebe HRVATIMA zauvijek osta

Tvoj život sada, HRVATSKA legenda posta

U srcu Te nosimo,simbol si slobode Hrvata

Ponosno si na prijestolju s krunom od zlata

Vladimir Biondić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari