Pratite nas

BiH

U Srebrenici se u srpnju očekuje pokop stotinu žrtava genocida

Objavljeno

na

Ravnatelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) Amor Mašović najavio je kako bi 11. srpnja u Srebrenici mogli biti pokopani posmrtni ostaci oko stotinu žrtava genocida iz 1995. godine, objavio je u petak sarajevski “Dnevni avaz”.

Mašović je ovom listu rekao kako je za sada sigurno da će tijekom komemoracije biti pokopani posmrtni ostaci četiri žrtve čiji je identitet potvrđen, no INO predlaže da se pokopaju i posmrtni ostaci 82 žrtve čiji se identitet ne zna, a sva nastojanja da ih se identificira proteklih godina ostala su bez rezultata.

“Na žalost za 82 žrtve strašne tragedije je nemoguće utvrditi ime i prezime i uz to nemaju srodnike od kojih bi se mogla uzeti krv za analizu. Vjerujem da se ove godine 11. srpnja u Potočarima ipak može sahraniti više od stotinu posmrtnih ostataka žrtava srebreničke tragedije,“ kazao je Mašović.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, kojega su u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubijeno je više od osam tisuća osoba.

Njihova tijela naknadno su pronađena u masovnim grobnicama, od kojih su neke prekapane kao dio nastojanja vlasti Republike Srpske da prikriju dokaze o najgorem ratnom zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Istražitelji su u tzv. sekundarnim masovnim grobnicama uglavnom nalazili tek dijelove tijela raskomadane teškim građevinskim strojevima kojima su posmrtni ostaci žrtava prebacivani na različite lokacije.

Dokumentirani su slučajevi u kojima su posmrtni ostaci iste osobe nađeni u tri i više grobnica.

Identifikacija posmrtnih ostataka obavljena je usporedbom uzoraka DNK uzetih iz pronađenih kostiju i onih dobivenih iz krvi preživjelih srodnika žrtava.

Ravnatelj INO Mašović se nada kako će jednom biti moguće utvrditi i tko su 82 žrtve čija su tijela do sada čuvana u mrtvačnicama, jer će se potraga za eventualnim srodnicima nastaviti.

Analizom uzoraka DNK do sada je identificirano gotovo sedam tisuća žrtava srebreničog genocida, a za preostalima se i dalje traga.

U memorijalnom centru u Potočarima, otkako je on formiran prije dvadeset godina, pokopane su 6634 žrtve genocida. Još 225 žrtava je po želji njihovih obitelji pokopano na drugim grobljima.

Obilježavanju četvrt stoljeća srebreničog genocida i komemoraciji žrtvama ove će godine u Srebrenici nazočiti i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Da, ići ću tamo. Mislim da je značajno otići kako bi se upozorilo da se Srebrenica nikada ne ponovi”, kazao je Guterres ranije ovog tjedna na konfereniji za medije u New Yorku.

Pritom je izrazio zabrinutost zbog ukupnog stanja u BiH istaknuvši kako se mora više učiniti da bi se riješio problem lošeg funkcioniranja te države.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Obitelj Joze Leutara uputila apelaciju zbog nekažnjenog atentata

Objavljeno

na

Objavio

Obitelj pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara koji je ubijen u atentatu u središtu Sarajeva pokrenula je apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer nakon 21 godine nisu pronađene ubojice niti nalogodavci.

Sin pokojnog Leutara Ivica je u apelaciji naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat 16. ožujka 1999. godine, od čijih je posljedica preminuo dvanaest dana kasnije. On u apelaciji ističe kako vlasti nisu provele učinkovitu istragu niti privele licu pravde ubojice njegova oca, potvrdila je u srijedu za Hinu odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić.

“Ovom apelacijom ukazuje se na ozbiljno kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH te se činjenično potkrepljuje tvrdnja o postojanju kršenja prava zaštićenih Ustavom. Također, apelant smatra da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH”, rekla je odvjetnica Dalipagić.

Pri tome se u apelaciji pozvalo na tri presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska kažnjenje zbog nedjelotvorne istrage slučajeva ubojstva.

Odvjetnica Dalipagić pojasnila je kako su tijekom istrage i sudskog procesa za ubojstvo Leutara napravljeni brojni propusti. Pri tome je u apelaciji navedeno kako nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu niti policijske agencije koje su radile na ovoj istrazi, ‘nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela’.

U apelaciji se dodaje kako su se u istragu okolnosti ubojstva njegova oca bespotrebno uključile brojne domaće i međunarodne službe i agencije, uključujući i sigurnosne službe, što je dovelo do toga da je istraga usmjerena u pogrešnom pravcu. To je pokazala i presuda Županijskog suda u Sarajevu koji je 2001. godine pravomoćno oslobodio optužbi šestero optuženika, među kojima je bio i njegov vozač Ivica Ćosić koji se u trenutku eksplozije nalazio u vozilu.

Jozo Leutar teško je ranjen u atentatu autobombom izvedenom u središtu Sarajeva sredinom ožujka 1999. godine, a preminuo je dvanaest dana kasnije u bolnici u Sarajevu. Istraga koju je vodilo županijsko tužiteljstvo u Sarajevu ciljalo je na tadašnje vodstvo bh. Hrvata predvođeno članom BiH Predsjedništva Antom Jelavićem, a obitelj Leutar smatra da iza prikrivanja počinitelja i nalogodavaca, te preusmjeravanja istrage i sudskog postupka stoji vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA). (Hina)

Eutanazija hrvatskoga naroda u BiH počela je i prije ubojstva Joze Leutara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH dobiva od MMF-a 165 mil. USD, s 500 mil. eura pomaže gospodarstvu

Objavljeno

na

Objavio

Novi kreditni aranžman vrijedan 165 milijuna dolara dogovorila je u srijedu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Federacija BiH najavila je potporu posrnulom gospodarstvu od pola milijarde eura zbog posljedica nastalih koronavirusom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je nakon sastanka održanog s predstavnicima poduzetnika i političkih stranaka kako se radio o vrlo značajnim stabilizacijskim mjerama za gospodarstvo.

“Glavni prioritet Vlade FBiH je subvencioniranje poreza i doprinosa za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustili radnike”, rekao je Novalić novinarima.

Pojasnio je kako će se to odnositi na sve, od malih obrtnika do velikih kompanija. Najavio je uspostavu dva fonda vrijedna više od 500 milijuna eura.

“Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) za pomoć gospodarstvu”, izjavio je Novalić.

Brojne udruge gospodarstvenika u više navrata tražile su poduzimanje mjera kako bi se umanjile posljedice pandemije.

Dosad su otkaze dobile tisuća radnika, a prvi na udaru našli su se zaposleni u uslužnim djelatnostima. (Hina)

‘Bosna i Hercegovina pozitivna na virus – stanje kritično!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari