Connect with us

BiH

U Strateškom kompasu EU-a izričito se navodi konstitutivnost naroda BiH

Objavljeno

-

EPA/HINA

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina.

U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je EU okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

“U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu”, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako se doznaje, unatoč inzistiranju Hrvatske spominjanje konstitutivnih naroda nije išlo bez otpora, pa je bilo potrebno lobiranje i diplomatski napori premijera Andreja Plenkovića i vlada da bi se došlo do takve formulacije.

Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom samitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Na Plenkovićevu inicijativu, na samitu će se razgovarati i o Bosni i Hercegovini.

Strateški kompas je dokument na kojem se radilo dvije godine. Bit će usvojen od šefova vlada u četvrtak. Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske, rekao je premijer Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Na pitanje je li razgovarao s Milanovićem o svemu tome kazao je da nije.

“Ne nisam s njim razgovarao, ovo je bila inicijativa Vlade, mene, ministra, pretpostavljam da mu njegovi savjetnici daju brifing. Čekamo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost”, kazao je Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas