Connect with us

Politika

U subotu u SDP-u unutarstranački izbori

Objavljeno

-

SDP u subotu održava unutarstranačke izbore na kojima će članstvo birati vodstva u svim lokalnim organizacijama, što je statutarna obaveza jer se u roku od šest mjeseci od održavanja lokalnih izbora u Hrvatskoj moraju održati i stranački.

Na biračkim mjestima u SDP-ovim lokalnim oragnizacijama, od općinskih preko gradskih do županijskih birat će se nova vodstva, a s obzirom na nedavne unutarstranačke turbulencije mnoge će organizacije dobiti novo čelništvo, predsjednike i druga tijela. Među njima su i veliki gradovi poput Zagreba ili Rijeke.

Izbori u subotu bit će i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku Peđi Grbinu koji je radikalnim potezima, poput raspuštanja organizacija, ali i isključivanja tisuće članova iz stranke izazvao dodatne turbulencije i rezultati izbora pokazat će koliku potporu uživa u stranci koju predvodi.

Reakcije na Grbinove poteze među članstvom bile su dvojake pa je tako dio članstva postao nemotiviran za daljnje političke aktivnosti, što je pogotovo do izražaja došlo u Slavoniji, gdje SDP i inače nije dobro kotirao, gdje se u brojnim sredinama nitko nije kandidirao za vodeće funkcije u svojim organizacijama što će vjerojatno dovesti i do njihova gašenja.

Uz Slavonski Brod i Bjelovar problema ima i u Zagrebu, gdje se predsjedničko mjesto kandidirao neuobičajeno veliki broj kandidata, koji vode žestoku borbu garniranu brojnim optužbama zbog organiziranja izbora, sučeljavanja kandidata, korištenja stranačkih prostorija i drugih.

Nagađa se da je favorit centrale na Iblerovu trgu Viktor Gotovac, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu, a među ozbiljnim mu konkurentima navode se Darko Liović i Matej Mišić.

Uz njih, zagrebačku ‘trku’ trče i Danica Juričić-Spasović, bivša glasnogovornica stranke, Goran Hill, Aleksandar Gavrilović, Dragiša Brašnović i Rade Nesvanulica.

Za Gotovca se tvrdi da ima najviše šanse postati novim čelnikom zagrebačkog SDP-a jer uživa potporu Iblera, međutim, protukandidati kao veliki krimen navode mu da je bio čelnik Bandićevog gradskog Etičkog povjerenstva.

Ni splitski SDP ne ulazi u izbore bez nemira, gdje je ovaj tjedan 80 članova izašlo iz stranke, a predsjednik županijske organizacije Ranko Ostojić podnio ostavku zbog spora oko plaćanja članarine njegova protukandidata za županijsku organizaciju Nikše Peronje.

No, Ostojić ostaje u utrci tako da se i u toj organizaciji izbori očekuju s napetošću. Bude li Ostojić gubitnik, i to bi moglo značiti odljev još jednog dijela članstva.

Ishod SDP-ovih unutarstranačkih izbora s nestrpljenjem iščekuju i njihove donedavne kolege, od kojih je čak 18 napustilo saborski Klub zastupnika, a procijene li da su ‘njihovi ljudi’ bolje prošli na terenu nije isključeno ni da iniciraju izvanredne izbore za predsjednika, što mogu ako pet žeupanijskih organizacija to zatraži.

Budu li, pak, Grbinovi kandidati ostvarili bolje rezultate, 18 nezavisnih zastupnika koji su se trenutačno skrasili u Klubu socijaldemokrata, sa svojim pristašama, teško mogu očekivati povratak u SDP pa bi se na stolu mogla naći opcija i osnivanja nove socijaldemokratske stranke.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari