Connect with us

Vijesti

U tijeku je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Objavljeno

on

U tijeku je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj će odlučiti je li prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića, javlja HRT

[ad id=”93788″]

Povjerenstvo je, naime, 18. svibnja pokrenulo postupak kako bi utvrdilo je li  Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka njegove supruge Drimia dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom Peritus savjetovanja.

U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki Drimia isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno malo manje od pola milijuna kuna. Ugovor je objavio tjednik “Nacional” navodeći da je Petrović najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Karamarkove supruge. Ugovor je raskinut prije nego što je Karamarko došao u Banske dvore.

Ovo je prva točka sjednice i u tom predmetu se utvrđuje je li bilo povrede načela, odnosno je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosno između Drimie i Peritus savjetovanja.

Predmet je objedinjeno pokrenut nakon što je Karamarko od Povjerenstva zatražio da utvrdi je li u sukobu interesa te temeljem prijave koju je Povjerenstvu, kako je sam objavio, podnio Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja u vladi Zorana Milanovića.

Cijeli slučaj u javnosti je poznat kao ‘Konzultantica’. Karamarko se kao član Vlade izuzeo iz procesa donošenja odluka vezanih uz Inu, a oporba je u Saboru pokrenula postupak njegova opoziva. Most, koji je partner HDZ-a u Vladi, od Karamarka je zatražio da zbog političke odgovornosti odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, a uslijedio je zahtjev HDZ-a da ostavku podnese premijer Tihomir Orešković.

Josip Petrović konzultant je mađarske naftne tvrtke MOL koja je, zajedno s hrvatskom državom, najveći dioničar Ine. Zbog spora oko upravljačkih prava i plinskog biznisa i Mol i Hrvatska pokrenuli su arbitražne postupke.
Povjerenstvo raspravlja i o udjelima u tvrtki Soboli.

I druga točka dnevnoga reda sjednice odnosi se na Karamarka, a Povjerenstvo će odlučivati hoće li ponovno pokrenuti postupak vezan uz Karamarkove poslovne udjele u tvrtki Soboli, odnosno o tome je li ih prenio na drugu osobu nakon što je 2006. postao šef obavještajne službe.

Povjerenstvo je u tom slučaju već donosilo odluke o nepokretanju postupka, i to 2014. i 2015. godine, a predsjednica Povjerenstva kaže: Na temelju dokumentacije iz Trgovačkog suda smo utvrdili da je Karamarko prenio vlasništvo na Ivana Beketu još u listopadu 2006. godine. U novim se prijavama osporava vjerodostojnost dokumentacije, pa smo napravili dodatne provjere je li došlo do prijenosa vlasništva i temeljem toga ćemo donijeti odluku o tome hoće li biti pokrenut postupak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari