Pratite nas

Pregled

U TV spotu o (ne)toleranciji ‘Svi za Hrvatsku’ nedostaje samo Hrvat

Objavljeno

na

Tjednima se na TV ekranima vrti spot inicijative “Svi za Hrvatsku”, koji je zamišljen tako da apelira na međunacionalnu toleranciju u RH. Autori spota prikazuju međunacionalnu (ne)toleranciju u Hrvatskoj kroz igru djece različitih nacionalnosti tijekom nogometne utakmice na školskom igralištu. Cilj? Upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i nesnošljivosti spram pripadnika etničkih, vjerskih i jezičnih manjina, piše Davor Ivanković za Večernji.hr

Uz slike dječaka igrača stavljaju se i potpisi “Cigan”, “Srbin”, “Janez”, “Muslić”, “Kosooki”, a nakon pitanja “Želite li da živite u takvoj ili ovakvoj Hrvatskoj?”, u drugom dijelu spota dječaci su nazvani golman, vezni, centarfor, golgeter… Poruka je jasna. Da, tako treba gledati te klince, važno je daju li golove, odnosno brane svoj gol, a nevažno koje su nacionalnosti. Univerzalna poruka, no nešto tu nedostaje. U toj idealnoj slici idealnog društva, te idealne, simbolične ili stvarne nogometne utakmice, autori su napravili propust. Nijedan od prikazanih dječaka nogometaša nije potpisan s “Hrvat”. Pa, ako je ovdje riječ o Hrvatskoj, a autori nas uvjeravaju da jest, onda je valjda normalno da u toj ekipi bude i pokoji Hrvat. To što ga nema stvara zabunu i predaje krnju poruku. Ili potpuno pogrešnu poruku.

Mediji u Srbiji odmah su, inače, komentirali taj spot, a više-manje su se s njime sprdali, jer drže Hrvatsku netolerantnom sredinom, pa što tu onda oni glume. Pri tome, kada su navodili potpise ispod slika dječaka, naveli su automatski da je potpisan i “Hrvat”, valjda im nije palo na pamet da takvog potpisa i nema. Kako su istraživali, otkrili su da je u prvoj varijanti spota gol davao dječak u hrvatskom dresu a koji je bio potpisan sa “Srbin”. U završnoj verziji spota taj je dječak potpisan s “Muslić”. Sad, nekome će se ovo učiniti možda kao sitnica, nevažno, no ako se poruka prenosi većinskom narodu, onda je ipak riječ o propustu. Jer, ovako, nacionalno osjetljiviji Hrvat može shvatiti poruku spota kao spačku i da Hrvatska može biti idealna i tolerantna jedino kad nema Hrvata. Vjerujem da to nije bila namjera autora, pa tako ni naručitelja ovog spota.

Svejedno mi nije jasno zašto nisu barem jednog od tih klinaca potpisali kao Hrvata. To bi bila onda stvarna slika Hrvatske. Osim toga, izabrali su nogomet, a mogli su i neki drugi sport popularan u Hrvatskoj. Baš područje gdje većinski Hrvati nisu radili problem, niti brojili krvna zrnca reprezentativcima. Pa je tako u hrvatskim reprezentacijama bilo i ima i “Srba” i “Janeza” i “Muslića” i “Cigana”. “Kosookih”, koliko mi je poznato, još nije bilo, ali tamnoputih Brazilaca svakako da jest. I kome je to u Hrvatskoj smetalo? Tek ponekom bedaku. Taj je spot nastao u produkciji nekih nevladinih organizacija (NGO), oko čijih je aktivnosti u Hrvatskoj u prošlosti bilo dosta problema. U vrijeme trajanja agresije na RH nisu branili sve žrtve, nego isticali isključivo ratne zločine počinjene nad Srbima, ne i nad Hrvatima i ostalima.

Nakon rata, po istom su uzorku isključivo inzistirali na suđenju Hrvatima koji su počinili zločine. Taj svoj pravac su opravdavali time da se o ovim “drugim” zločinima ionako brine država. OK. Nisu svi Hrvati ostali uvjereni u takvo obrazloženje. Naime, ti su NGO-i dobivali novac od organizacija koje su od izoliranih slučajeva stvarali u RH opći problem. Inače, svi NGO-i iz proračuna RH dobivaju 1,6 milijardi kuna godišnje. Stoga, drugi put nek naprave spot koji će održavati pravu sliku Hrvatske. One u kojoj žive i Hrvati.

Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari