Pratite nas

BiH

U Unsko-sanskoj županiji više neće primati migrante

Objavljeno

na

Vlasti Unsko-sanske županije upozorile su u utorak kako više nemaju prostora za smještaj novih ilegalnih migranata i zatražile da skrb o onima koji su već ondje ili će stići preuzemu državne vlasti u Sarajevu

Operativna skupina za upravljanje migrantskom krizom, kojom je predsjedavao županijski premijer Mustafa Ružnić, zatražila je da državno ministarstvo sigurnosti u roku od deset dana preuzme nadzor nad migrantskim centrima u Bihaću, Velikoj Kladuši i kod Cazina.

Ako se to ne dogodi, centri će se zatvoriti, upozorili su dužnosnici u priopćenju.

“Unsko-sanska županija čvrsto je na stajalištu da se mora kontrolirati migrantski val i da kvote za prihvat migranata koje su određene sukladno raspoloživom kapacitetu ne mogu prijeći 3200 osoba”, istaknuli su.

Najveći kapacitet ima centar u tvornici “Bira” u Bihaću, no on je predviđen za tisuću i pol osoba, a već sada ih boravi gotovo dvije tisuće.

U tom je centru prošlog tjedna izbila masovna tučnjava u kojoj su sudjelovale stotine migranata i nekoliko desetaka ih je ozljeđeno. Policija je jedva uspjela smiriti taj sukob.

Od ministarstva sigurnosti vlasti u Bihaću traže i da osigura premještaj migranata problematičnog ponašanja u centar zatvorenog tipa kakavi postoje na području Sarajeva.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja organizira prihvat i smještaj migranata zatražili su bolju koordinaciju s lokalnim vlastima i ljekarnama u županiji zabranile prodaju lijekova migrantima za koje se mora izdavati recept. Vlada je i građane upozorila da prestanu nelegalno smještati i prevoziti migrante.

“Ako u idućih deset dana zahtjevi koji se odnose na ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu ispoštovani, Unsko-sanska županija će biti prinuđena pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri rasformiraju i zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području Republike Srpske”, poručila su vlasti u Bihaću.

(Hina)

Masovna tučnjava migranata u Bihaću, jedanaest uhićenih

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bariša Čolak: Nije moguće da se u Salakovac smjeste pripadnici ISIL-a

Objavljeno

na

Objavio

Ne stišava se bura zbog nedavne najave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da će Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara najvjerojatnije biti korišten za prihvat obitelji boraca ISIL-a iz Sirije koje se vrate u BiH.

Nakon što su hrvatski zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije zatražili zaštitu stanovništva Hercegovine i reakciju pravosudnih institucija u BiH, ali i međunarodnih institucija povodom te najave, Dnevni avaz saznaje i da će hrvatski izaslanici u državnom Domu naroda izraziti protivljenje tome.

Bariša Čolak, izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda, za Avaz kaže da nema informaciju da je ova tema stigla pred Dom naroda.

No, pojašnjava da, sve i ako bi netko ozbiljno razmišljao o smještaju povratnika sa sirijskih ratišta, bilo da su to borci ili njihove oitelji u Salakovcu, za takvo nešto nema mogućnosti.

– Zakon jasno kaže da u azilantske ili prihvatne centre mogu biti smješteni samo strani, a nikako bh. državljani. Prema tome, ako bi i došlo do nekog masovnijeg povratka bh. državljana sa sirijskog ratišta, oni prvo moraju proći procedure. Ako se utvrdi da su bili na stranim ratištima, zna se da podliježu odredbama Kaznenog zakona, koji odlazak na ratišta u svijetu ili pomaganje za odlazak tretira kao kazneno djelo – ističe Čolak.

Inače, do sada su svi oni koji su bili na sirijskom ratištu, a vratili su se u BiH, kazneno gonjeni i osuđeni na zatvorske kazne. Posljednji koji je vraćen iz Sirije je Ibro Ćufurović i također je u pritvoru.

Čolak ističe da se pri davanju izjava o osjetljivim temama poput ove mora voditi računa. Prije svega, ističe on, kako ne bi dolazilo do bespotrebnog uznemiravanja javnosti, jer, kako kaže, „u ovom slučaju je jasno da nema mogućnosti da državljani BiH budu smješteni u azilantski centar u svojoj zemlji“.

 

MUP HNŽ: Smještanje obitelji ISIL-ovaca u Mostar moglo bi izazvati katastrofalne posljedice

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Uskoplje: Obilježena 27. obljetnica brigade dr. Ante Starčević

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju, 21. srpnja u Uskoplju je obilježena 27. obljetnica brigade dr. Ante Strarčević.

Obilježavanje obljetnice počelo je služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Uskoplju, te opijelom i polaganjem vijenaca na središnjem spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Uskoplju.

Vijence su položili koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Uskoplje, Prozor-Rama, Tomislavgrad, ŽSB, Udruga 5. Gardijske brigade Sokolovi, Udruga pukovnije Ante Bruno Bušić ŽSB, izaslanstvo OO HDZ-a BiH Uskoplje te Oružane snage BiH.

Nazočnima se prigodno obratio brigadir Zoran Duspara a čestitke povodom 26. obljetnice brigade dr. Ante Strarčević uputili su predsjednik FBiH Marinko Čavara i brigadir HVO-a Zrinko Tokić, ratni zapovjednik brigade dr. Ante Starčević.

Brigada dr. Ante Starčević je unatoč svim teškoćama branila i obranila Uskoplje i hrvatski narod u Uskoplju. U svojim bojnim djelovanjima poštovala je načela ratovanja, pokazala izuzetno visok moral i korektan odnos prema zarobljenim vojnicima Armije BiH i civilnom pučanstvu.

Kroz brigadu prošlo je 1834 vojnika, od toga je 129 poginulih i 406 lakše ili teže ranjenih. Nakon polaganja vijenaca dodijeljene su prigodne nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz Uskoplja.

Prigodno druženje za sve pripadnike postrojbi koje su djelovale u sklopu brigade dr. Ante Starčević i za sve nazočne upriličeno je u dvorištu Osnovne škole „Uskoplje“.

 

Obilježena obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Pomenu kod Doljana

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari