Pratite nas

Politika

Hrvatski građani su odlučili! U Ustav ulazi definicija braka kao zajednica žene i muškarca

Objavljeno

na

 Prema prvim neslužbenim rezultatima, obrađenih na uzorku od 30 posto, doznajemo kako je 64,8 posto građana glasovalo ZA na referendumu odnosno 222.531 birača, a 34,6 građana ili 118.590 birača je glasalo PROTIV. Dakle, prema neslužbenim rezultatima referendum na kojemu se odlučivalo o definiciji braka kao zajednici žene i muškarca je prošao.

Zagrebačka županija je imala postotak od 49,21 protiv dok su jedino Istarska županija sa 57 posto i primorsko-goranska sa 50,26 posto bile protiv na referendumu. Ostatak Hrvatske je bio za. Ostatak Hrvatske koji se izjasnio za: Šibenik: 97 posto, ličko-senjska: 81 posto, brodsko-posavska: 88 posto, Osijek: 61,37 posto.

Dvostruka pobjeda, ali nije gotovo: Vladajući će u Saboru pokušati osporiti volju građana na referendumu!

Kada već političari i političke elite nisu htjele, mogle i željele ovu zemlju učiniti boljom to će napraviti narod neposrednom demokracijom. Nakon ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca za što je najzaslužnija Željka Markić i njena inicijativa “U ime obitelji”, slijedi borba protiv ćirilice u Vukovaru. To će biti još teži zadatak, ali sada se vidi kako ništa nije nemoguće. Refrendum je htjeli to priznati ili ne bio izjašnjavanje i o aktualnoj vlasti, a dvije trećine građana je jasno reklo što misli.

referendum Usprkos neviđenoj medijskoj hajci, uvredama najniže vrste, objedima i optužbama kakvi nisu viđeni od doba najtvrđeg komunizma, ipak nisu uspjeli. Vladajući i brojne nevladine udruge i pojedinci iz javnog života uz sav angažman nisu uspjeli promijeniti Hrvatsku. Da jesu više nikada, ali nikada ne bi bilo kao prije.

Brak je zajednica žene i muškarca već tisućama godina. I nitko nikada nije osporavao ovu prirodnu tvrdnju sve do naših dana. Svi protivnici nedjeljnog referenduma jednostavno nisu shvatili kako definicija braka kao zajednice muškarca i žene nije nikakvo pitanje vjere ili nevjere, nego nešto što je spoznajno upisano u samu čovjekovu narav.

Iskustva drugih, prije svega “razvijenih” europskih zemalja su pokazala da bi, ako se nešto ne učini, vrlo brzo i u Hrvatskoj moglo doći do inicijative da se brakom nazove ono što brak po svojoj prirodi nikada nije bio i ne može biti.

Većina onih koji su na referendumu zaokružili “ZA“ nemaju ništa protiv reguliranja prava i drugačijih zajednica sve dok time nisu ugrožena prava drugih, a ta bi prava definitivno bila ugrožena ako bi se i druge “zajednice” nazvale brakom. To je bila suština glasovanja na nedjeljnom referendumu.

Iz usta Željke Markić i ostalih ljudi iz inicijative “U ime obitelji” nije se čula nijedna ružna riječ, nijedna aluzija koja je govorila o mržnji, netoleranciji, homofobiji… Pa ipak, ona i članovi njene udruge doživjeli su neviđen pogrom. Ali usprkos svemu su uspjeli ono što mnogim političarima ne bi uspjelo. Nešto u čemu čak ni Crkva nije bila do kraja dosljedna, barem u dijalogu s državom sve ove godine.1_193984

Uspjeli su sačuvati temeljne hrvatske vrijednosti. Zalaganje za brak kao zajednicu muškarca i žene je zapravo zalaganje za našu budućnost. I točka.
Jedno od ključnih pitanje koje se uopće ne spominje u svim ovim raspravama jest ono što će se dogoditi ukoliko referendum uspije. Ako referendum prođe, onda se provodi postupak koji predviđa posebna glava Ustava naslovljena ‘Promjena Ustava’, a tu vladajući vide priliku za opstrukciju jasno i nedvosmisleno izražene volje građana.
Članak 144. definira da se promjena Ustava donosi odlukom u Saboru dvotrećinskom većinom ukupnog broja zastupnika u Saboru. Tu odredba, vladajući vide kao svoju priliku. Naime, vladajući “tumači” Ustava će tvrditi kako se bilo kakva promjena Ustava može napraviti jedino na ovaj način. No prema zakonu odluka na narodnom referendumu je obvezatna i kao takva se mora provesti. U kojem roku i na koji način više nije ni bitno, ali Ustav će se morati promijeniti. Automatizmom a ne nikakvim Grbinovim smicalicama.

Već sada je sigurno kako će posla imati i Ustavni sud no Hrvatska je ponovno pokazala kako može biti jedinstvena kao i prije dvadesetak godina.

Kada već političari i političke elite nisu htjele, mogle i željele ovu zemlju učiniti boljom to će napraviti narod neposrednom demokracijom. Nakon ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca za što je najzaslužnija Željka Markić i njena inicijativa “U ime obitelji”, slijedi borba protiv ćirilice u Vukovaru. To će biti još teži zadatak, ali sada se vidi da ništa nije nemoguće.

Nakon ove nedjelje, ako ništa drugo, političari će morati više uvažavati volju onih koji ih biraju, jer je nedjeljni referendum, htjeli to priznati ili ne, bio glasovanje o povjerenju građana Milanovićevoj vladi. I dvije trećine građana je vrlo jasno reklo što misli i kako se može uspješno boriti protiv samovolje nesposobnih i bahatih političara.

dnevno.hr / kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari