Connect with us

Kultura

U Varaždinu izveden oratorij “Mesija”, jedno od najpopularnijih djela barokne glazbene riznice

Objavljeno

-

Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod dirigentskom palicom Saše Britvića izveli su devete večeri 44. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj katedrali oratorij “Mesija”. Djelo Georga Friedricha Handela, čije je libretto temeljen na Svetom pismu, jedno je od najpopularnijih glazbenih ostvarenja duhovne glazbe kršćanskog Zapada.

47

Najznačajniji hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpetaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha – Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koji je danas sa svojih više od stotinu aktivnih članova najveći mještoviti zbor u Hrvatskoj  pod dirigentskom palicom Saše Britvića, uglednog  glazbenika, docenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, suosnivača i ravnatelja Hrvatskog baroknog ansambla, a koji je i po završenom studiju dirigiranja godinama vodio Goranovce, izveli su devete večeri 44. Varaždinskih baroknih večeri u katedrali oratorij “Mesija”. Djelo Georga Friedricha Handela, čije je libretto temeljen na Svetom pismu, jedno je od najpopularnijih glazbenih ostvarenja duhovne glazbe kršćanskog Zapada.

“Oratorij ‘Mesija’ je svakako jedno od najvažnijih i najpoznatijih stranica u svjetskoj glazbenoj literaturi, posebice baroknoj i uvijek se rado izvodi, od Engleske nadalje. Jedna tradicija koja je opće prihvaćena, a u Engleskoj čak publika pjeva Mesiju s orkestrom, što potvrđuje planetarnu popularnost ovog djela.”, ističe Britvić.

Oratorij “Mesija” tijekom svoje povijesti duge više od dva i pol stoljeća donio je brojnim glazbenicima slavu, a muzikologinja Zdenka Weber ističe kako je to savršeno glazbeno ostvarenje, a u što su se mogli uvjeriti i poklonici barokne glazbe u varaždinskoj katedrali kojima su se u solističkim dionicama predstavili sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Helena Lucić Šego, tenor Dejan Vrbančić i bariton Leon Košavić.

Ovim koncertom povezale su se i Varaždinske barokne večeri s Korčulanskim baroknim festivalom.

“Sigurno da festival na Korčuli nema tako dugu i slavnu tradiciju kao Varaždinske barokne večeri, koje su prvi i donedavno jedini naš veliki, pravi, svjetski festival barokne glazbe. Mi smo na Korčuli puno manjih ambicija, ali nastojimo kroz osam-devet večeri ponuditi baroknu glazbu i vrsne glazbenike. No, naravno da surađujemo s VBV-om pa se i moram zahvaliti našem starijem bratu festivalu što nam uvijek njegovi organizatori posude pozitiv, čembalo i što nam treba za našu baroknu stvar”, dodao je Britvić, koji je pohvalio kandidiranje Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture, dajući i svoju podršku.

izvor:laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari