Connect with us

Vijesti

U Vinkovcima spaljena crvena zvijezda petokraka

Objavljeno

-

Udruga dragovoljaca Vinkovci Slavija 21. rujna 2020. godine izvela je performans koji odražava njihov stav prema zvijezdi petokraci. Spalili su petokraku kao “simbol zla i okupacije Hrvatske, simbol ubojica Hrvata”.

U vinkovačkom naselju Slavija 2006. je podignut spomenik za 40-ak Vinkovčana koje su partizani (38. makedonska i 21. srpske divizija) pobili po ulasku u Vinkovce 13. travnja 1945.godine.

Na spomeniku nedužnim žrtvama zapali su svijeće, a crvenu zvijezdu petokraku spalili, piše Maxportal.

“Potaknuti agresivnim veličanjem petokrake (neboder u Rijeci), imali smo potrebu pokazati što mi mislimo o petokraci, uz saznanje da je Vijeće EU-a donijelo deklaraciju o zabrani veličanja totalitarnih režima među koje spada i komunizam, imamo potrebu složiti se s Vijećem Europe te smo odlučili da ćemo pred spomenikom žrtava partizanskog metka i noža, zapaliti zločinačku petokraku.

Htio bih naglasiti da smo pozvali sredstva informiranja, koja su nakon saznanja što želimo učiniti,automatski odbili i rekli da to ne smiju i neće popratiti.

Napominjem da petokraka i kokarda, po tom pitanju, ne predstavljaju nikakav problem (oni su uvijek poželjni). Također napominjem da piljenje petokrake ne predstavlja veličanje nijedne političke opcije, jer mi smo Udruga ne izvanstranačka, nego nadstranačka!!! Svjesni smo da smo takvim razmišljanjem za neke glupavi, no to je naš izbor.

Jako nas žalosti što su neki domoljubni simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu”, rekao je Nikola Marković Žuti, predsjednik UHBDDR Slavija Vinkovci.

Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, vidjet ćete kako petokraka lijepo gori.

Pozdrav svim braniteljima u cijeloj Hrvatskoj, a posebna u Rijeci i Karlovcu, koji su se u proteklim danima iskazali kao pravi dragovoljci i Hrvati.

Iz udruge su zahvalili svima koji su pripomogli paljenju petokrake, a svima žrtvama petokrake kojima je spomenik i napravljen zapalili su svijeću, izmolili Očenaš za njihove duše, te održali minutu šutnje.

Jedan od sudionika akcije paljenja petokrake dr. Ivica Sopček je zapisao:

“Zvijezda petokraka je simbol mržnje, ubijanja, krađe,  ubojstava, bezbroj ubijenih i nevinih ljudi koje su napravile JNA te srbočetnička vojska sa plaćenicima iz Srbije, i oni su dolazili u Hrvatsku te bez i malo straha, ranili su moju majku, moje sestre Vesnu i Nadu, moje pokojne šogore Luku i Futu i tatu Miju.

Moji nećaci, Matej Futač imao samo 3 mjeseca, Marko Futač 3 godine, nevine su žrtve rata te bezbroj mojih prijatelja koji su s anđelima,

Nikad zaboravit nikad oprostit, petokrake zakonom zabranit ili palit.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari