Connect with us

Pregled

U Vinkovcima svečano otkriven Spomenik hrvatskim braniteljima

Objavljeno

on

Foto: Hina

U parku uz rijeku Bosut, nedaleko gradskog središta, u Vinkovcima je u petak svečano otkriven Spomenik hrvatskim braniteljima, rad vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića.

Spomenik su zajednički otkrili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, hrvatski branitelji Vinkovaca te ostali građani nazočni svečanosti.

Napomenuvši kako je spomenik rezultat zajedničke inicijative Grada Vinkovaca s braniteljskim udrugama i vinkovačkim poduzetnicima, Bosančić je kazao da spomenik braniteljima simbolizira “vrata Hrvatske”, kako se Vinkovce nazivalo u Domovinskom ratu.

“Ta vrata bila su i ostala otvorena za sve ljude dobre volje, a zatvorena za sve one koji su nam željeli zlo”, poručio je.

Po riječima autora Dejana Durakovića, spomenik je simbolički prikaz ranjene Hrvatske kroz slike državnog grba, rupa od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje.

“No, on je i simbol pobjede i ostvarenja velikog cilja, slobode naše zemlje”, kazao je Duraković.

Jedan od zapovjednika obrane grada Dragan Čengić poručio je da su hrvatski branitelji 1991. godine stali spremno na “vrata” Hrvatske, branili i obranili svoje domove.

“Puno je naših prijatelja položilo svoje živote na oltar domovine, puno je invalida i puno je obitelji zavijeno u crno, ali su hrvatski branitelji postigli svoj cilj i obranili Vinkovce”, kazao je Čengić.

Zahvalio je svim službama koje su u Vinkovcima tijekom Domovinskog rata činile sve kako bi život u gradu funkcionirao unatoč čestim topničkim napadima i velikim stradanjima. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari