Connect with us

Događaji

U Vodicama otkriven prvi spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma u Hrvatskoj

Objavljeno

on

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Vodicama je otkriven prvi spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma u Hrvatskoj koji su zajednički podigli Grad Vodice i udruga Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije. Na svečanosti, kojoj je prethodila misa u vodičkoj župnoj crkvi koju je prevodio šibenski biskup Ante Ivas, u nazočnosti brojnih Vodičana spomenik, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, otkrio je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

[ad id=”68099″]

Pozivajući se na riječi Alozija Stepinca, Šeparović je podsjetio kako je Hrvatska bila žrtva velikih zala. Otkrivanjem spomenika na dan kada se Europa prisjeća žrtava svih totalitarizama ponosan je bio i Nikola Španja, predsjednik šibensko-kninske udruge Hrvatski domobran, Šibensko-kninske županije, istaknuvši kako su sada i Vodice dale svoj doprinos trajnom sjećanju na žrtve kojih je na vodičkom području, prema sadašnjim saznanjima bilo 153.

-Trajno je to sjećanje na žrtve Golubinke, Hudine jame, Blajburga i svih drugih poznatih i nepoznatih stratišta. Ovaj je spomenik na žrtve u Vodicama kojima su bila uskraćena temeljna ljudska prava: pravo na život i ljudsko dostojanstvo, žrtvama nad kojima su počinjeni teški zločini i grijesi – rekao je Španja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari