Connect with us

BiH

U Vojniću obilježena 20. godišnjica dolaska Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku

Objavljeno

-

Kolovoz 1995. godine za Hrvate iz Bosne i Hercegovine predstavlja početak progonstva, a u spomen na to doba u Vojniću je obilježena 20 obljetnica od njihova dolaska u Hrvatsku. Sve je počelo svetom misom i blagoslovom čamca kakvim su preko Save u općinu Davor stizali prognani Hrvati.

[ad id=”68099″]

U periodu od 14. kolovoza do kraja 1995. samo preko rijeke Save između Srpca i Davora svoj rodni kraj iz banjalučke je regije 20.836 ljudi, uglavnom katolika. Prije rata na tom je području bilo oko 63 tisuće katolika, krajem 1995. bilo ih je 7.400, a krajem prošle godine broj je još smanjen na 4.504.

Aktualni načelnik Općine Nebojša Andrić u Vojnić je stigao iz Tuzle i jedan je od rijetkih koji je iz tog dijela Bosne na vojnićkom području. Nakon 18 godina ovdje mogu reći da sam punoljetni Kordunaš, Hrvatska je moja nova Domovina, kaže Andrić.

Boro Matijević u Hrvatsku je stigao 1991. godine na Policijsku akademiju, a njegovi roditelji bili su među prognanicima koji su spas potražili 1995. u Davoru, a zatim u Vojniću. On kaže kako je njegov dom i ognjište u BiH, a domovina u Hrvatskoj.

Živjeti u Hrvatskoj danas nije lako, kako starosjediocima, tako i ljudima koji su došli iz BiH. Od 540 obitelji koje su tada došle u Vojnić, danas ih je ovdje 450, jer je sve više onih koji trbuhom za kruhom odlučuju otići van granica Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari