Connect with us

Događaji

U Zagrebu obilježena 78. godišnjica smrti Nikole Tesle

Objavljeno

-

Nikola Tesla je čovjek koji nas objedinjuje, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u četvrtak, uz 78. godišnjicu smrti jednog od najvećih svjetskih znanstvenika.

Pupovac je, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Udruge Nikola Tesla, položio cvijeće kod Teslina spomenika u središtu Zagreba.

Rekao je kako se “htjelo poklopiti” da na današnji dan – kada se slavi Božić po julijanskom kalendaru i dolazak Svjetlosti nebeske na zemlju – odaje počast Tesli, geniju koji je pomogao čovječanstvu da ima svjetlost električne energije.

“Tesla je čovjek koji nas objedinjuje. Uz sve naše podjele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvijek bio iznad njih”, istaknuo je i dodao kako Tesla objedinjuje – i svojim znanstvenim genijem i svojim političkim umom.

“Mi u Hrvatskoj – i Hrvati i Srbi – imamo razloga ga slaviti zato što je simbol koji nas približava i koji nas podučava kako i na koji način se trebamo međusobno odnositi”, naglasio je predsjednik SNV-a, “posebno zato što smo na vjetrometini i zato što postoje dani kao što su ovi koje prolazimo na Baniji, u Zagrebu i zajedno sa cijelim svijetom, kad je posrijedi pandemija covida”.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović podsjetila je da je Nikola Tesla na današnji dan umro u hotelu New Yorker u New Yorku u sobi 3327 na 33. katu.

“Otišao je veliki genij, ali njegova djela su ostala među nama”, istaknula je.

Izrazila je zadovoljstvo što članovi udruge i štovatelji Nikole Tesle cijene i žele upoznati njegova djela i humanost. Skrenula je pozornost na Teslino bezuvjetno davanje za opće dobro svih.

“Neka nam Nikola Tesla bude uzor. Djelujmo srcem i ljubavi s Nikolom Teslom i pomozimo svima potrebnim u ovoj situaciji bez različitosti, bez dijeljenja. Budimo tolerantni i humani kao Nikola Tesla”, poručila je.

Predstavnik Instituta Ruđer Bošković znanstvenik Karolj Skala rekao je da im je uvijek drago doći kod spomenika Nikoli Tesli kojega je izradio kipar Ivan Meštrović i prisjetiti se velikog znanstvenika, a gradonačelnik Bandić zahvalio se znanstvenicima iz Ruđera i obitelji Ivana Meštrovića, još jednog hrvatskog velikana, što je spomenik Nikoli Tesli postavljen na križanju Tesline – Masarykove – Preradovićeve ulice.

Nikola Tesla bio je, prije svega, kozmopolit, ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu u kojoj je rođen, njegova djela neće nikada umrijeti, on će živjeti vječno.

“U ime svih Zagrepčana i Zagrepčanki mogu samo s ponosom reći da smo sretni da je živio jedno vrijeme u Zagrebu, da je bio poseban – i svoj i naš. Nikola Tesla nije ni hrvatski ni srpski, on je svjetski. To su ljudi koji su kozmopoliti, koji su svoje djelo ugradili u budućnost svijeta. I hvala mu na tome”, poručio je Bandić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari