Connect with us

Pregled

U Zemuniku završena zajednička obuka hrvatskih, čeških i mađarskih zrakoplovnih timova

Objavljeno

-

Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

Hrvatski, češki i mađarski savjetodavni zrakoplovni timovi završili su u četvrtak u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra 18. međunarodni tečaj zajedničke obuke, a polaznici su dobili certifikat o završenom osposobljavanju, priopćeno je u četvrtak navečer iz te baze.

Kako se navodi u priopćenju, uz tri nacionalne komponente iz Hrvatske, Češke i Mađarske na obuci zrakoplovnih sastavnica sudjelovala je i Slovačka, koja je bila je zastupljena s dvojicom zrakoplovnih tehničara koji su usvajali sadržaje iz područja održavanja helikopterske tehnike.

Ovaj je tečaj bio organiziran u dva dijela. Prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj, gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i češkom helikopteru Mi-24. U sklopu uvježbavanja češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) izveli su iz helikoptera Mi-8 MTV bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina, objašnjeno je u priopćenju.

Završnog dana obuke, kako je navedeno u priopćenju, svim polaznicima certifikate o završenom osposobljavanju uručio je zapovjednik tečaja bojnik Eduard Perković koji je istaknuo dobar timski rad i visoku razinu međusobnog uvažavanja svih polaznika obuke koja je i ovoga puta težišno bila usmjerena ka standardizaciji procedura i postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekali odlazak u misiju u Afganistan.

Perković je ocijenio ovaj tečaj iznimno korisnim jer su predavači izravni sudionici misija pa je prenošenje njihovih iskustava neprocjenjivo za sve pripadnike koji se upućuju u područje operacije.

“Također, unijeli smo i određena osvježenja u skladu s novim zahtjevima i izazovima misije, a najdinamičniji dijelovi obuke bila su bojna gađanja i letovi u zajedničkoj formaciji hrvatskih i češkog helikoptera, od čega su gostujuće posade posebno bile impresionirane letovima u planinskim područjima Velebita,” istaknuo je bojnik Perković.

Međunarodni tečaj osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu “Odlučna potpora” (Resolute Support).

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defense”, odnosno “Pametne obrane,” navodi se u priopćenju.  (Hina)

Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari