Pratite nas

U životu je važno imati cilj!

Objavljeno

na

Postavljanje ciljeva pomaže čovjeku da definira ono što je važno. Čovjek raste razmjerno svojim zadaćama. Tko uvijek sanja samo male sne, može stići samo do malih stvari. Tko naveliko sanja, može krenuti velikim koracima.

Cilj

Foto: Shutterstock.com

Na ovome vas mjestu želim ohrabriti da zapišete ciljeve i da se njima ozbiljno pozabavite u mislima. Svake godine jedanput (npr. na rođendan) provjerite i preradite svoje ciljeve.

Ali što je to cilj? Ako kažete: “Sljedeće godine želim znatno poboljšati svoje poznavanje Biblije”, to još nije cilj, nego tek dobra nakana.

Što bi, primjerice, bio cilj? Ako kažem: “Od danas ću svaki dan pročitati jedno poglavlje Evanđelja po Luki da bih za manje od jednog mjeseca pročitao sva 24 poglavlja”, onda je to cilj. Realno je (za to ne bi bilo moguće?) i mjerljivo je (ako za mjesec dana niste pročitali Evanđelje po Luki, cilj je promašen).

Ciljeve treba formulirati što je moguće preciznije. Nesuvisle formulacije nisu dopuštene. Postavite cilj kao da ste ga već ostvarili. Recimo da ste vlasnik turističke agencije. Kako biste pomogli sljedećem korisniku usluge?

Korisnik: Molim vas kartu!

Vi: Naravno, ali kamo biste željeli putovati?

Korisnik: Pa… nekamo, na neko lijepo mjesto.

Vi: Ne razumijem baš najbolje.

Korisnik: Nije važno, bilo kamo, samo da ne gubim vrijeme.

Vi: Na primjer, kamo?

Korisnik: Pa nekamo gdje mogu biti sretan, gdje ću dobro zaraditi i možda nabaviti novi auto. Ne bi bilo loše ako bih mogao dobiti posao upravitelja s dobrom plaćom, koji bi mi bez mnogo muke donosio dovoljno za život obitelji. Razumijete, želim ići nekamo gdje će i meni i mojoj obitelji biti dobro. Zato mi, molim vas, dajte tu kartu. Plaćam gotovinom.

Sve dok korisnik ne objasni kamo želi ići, ne može mu se prodati karta.

Što je s našim životom?

“Baš bi bilo lijepo da nešto postanem, po mogućnosti i dobro zaradim!” To nema veze s ciljevima. Poslovica kaže: “Ako ne znam kojoj luci jedrim, ne odgovara mi nijedan vjetar.” Nedovoljno formuliran cilj nedostižan je.

Mnoge želje i snovi ne ispunjavaju se već i zbog toga što ih čovjeki gubi iz vida, što ih zaboravlja nakon godinu-dvije. Zato treba napraviti popis želja i ciljeva prema različitim područjima: poslovnim, obiteljskim, financijskim i sl. Zapišite svoje snove. Uzmite mnogo papira i budite velikodušni u zapisivanju. Najvažniji cilj napišite na vrh. Tko uvijek sanja samo male sne, može stići samo do malih stvari. Tko naveliko sanja, može krenuti velikim koracima.

Čovjek raste razmjerno svojim zadaćama. Neka vam svako opterećenje bude izazov kome ste dorasli. Namjerno si postavite visoke ciljeve.

Teško vam je pisati na papir? Evo nekoliko natuknica:

1. Planirate li i raspoređujete li svjesno svoje vrijeme?

2. Imate li konkretne planove za daljnju izobrazbu?

3. Jeste li zadovoljni sadašnjim krugom prijatelja?

4. Znate li koje su vaše tri najjače strane?

5. Koristite li se negdje svojim talentima?

6. Je li vam teško donositi odluke?

7. Postavljate li si ciljeve za osobni napredak?

8. Kada biste bez ograničenja nešto mogli zaželjeti, koje bi bile vaše tri želje?

9. Je li vaše “tiho vrijeme s Bogom” provedeno u ozračju nevoljkosti i umora?

Definirajte svoje planove

Tko dobro planira, već je upola postigao cilj. To je stara mudrost. Ipak se često čuje kako smo ionako pod pritiskom vremena pa nemamo kada planirati.

Treba znati da se vrijeme potrebno za planiranje tijekom rada ipak potroši kroz kaos, jurnjavu i slične stresne prilike koje su se mogle izbjeći planiranjem. Planirani posao, naprotiv, teže organizirano, mirno i s ciljem.

Nije dovoljno samo izricati ciljeve i osmisliti ih. Valja odrediti i mehanizme koji će poticati njihovo postizanje.

Na primjer, cilj vam je da budete promaknuti. Zato valja razmišljati o mjerama koje vas približuju cilju. Na primjer:

–   promijeniti položaj u tvrtki

–   učiniti se neizostavnim

–   postići posebno stručno znanje

–   nadmašiti konkurente

–   promijeniti tvrtku.

Zatim pretpostavljamo da ste odlučili biti promaknuti na temelju posebnoga stručnog znanja. Taj svoj cilj možete podijeliti na podciljeve:

–   čitati stručnu literaturu

–   pretplatiti se na stručne časopise

–   odlaziti na tečajeve

–   iskoristiti priloge u medijima

–   početi izvanredno studirati.

Na kraju plana slijedi izvršavanje svakog koraka posebno.

Evo još nekih pomoćnih koraka u ostvarivanju cilja:

–   točno odrediti cilj (tko, kada, kako, gdje…)

–   imati cilj doslovce pred očima: zapisati i zakvačiti na zid, na primjer

–   analizirati trenutnu situaciju

–   raščlaniti potrebne mjere u podmjere

–   točno odrediti potrebno vrijeme

–   razmišljati o tome koji putovi vode cilju (ne vode svi putovi u Rim, ali većina vodi!).

Počnite uvijek pozitivno. Obavite najprije ugodni dio posla.

I pri planiranju vrijedi ona kineska: “I najbljeđa tinta bolja je od najboljeg pamćenja.” Zato je najbolje zapisivati svoje misli.

Sljedeći upitnik može vam pomoći u planiranju.

1. Cilj: ……….

2. Do kada želim postići svoj cilj:

godina: … mjesec: … dan: …

3. Koje mi informacije za to trebaju?

4. Na koje ću probleme vjerojatno naići?

5. Kako mogu riješiti te probleme?

6. Koje mjere trebam poduzeti? I kada?

7. Koliko je ovaj cilj važan za mene?

a) jako važan

b) ne tako važan

c) malo važan

Tekst je izvadak iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari