Pratite nas

Događaji

U znak sjećanja na žrtve u Keniji: Mostarski studenti nepomično će ležati 147 sekundi

Objavljeno

na

U Keniji je 2. travnja ubijeno 147 studenata u sveučilišnom kampusu, što je gotovo jednaka brojka poginulih kao i u rušenju aviona njemačke aviokompanije, a istovremeno svjedočimo potpuno drugačijem odjeku ove tragične vijesti u javnosti.

[ad id=”68099″]

Studenti Sveučilišta u Mostaru izvest će spontani performans kojim žele skrenuti pozornost na studentske žrtve poginule u ovom terorističkom napadu, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji kao i u kontekstu sukoba u kojem se tragedija zadesila.

16. travnja u 14 sati i 7 minuta ( simbolika 14:07)  147 studenata nepomično će leći na površinu vojničkog igrališta u sveučilišnom kampusu i ostati ležati simboličnih 147 sekundi.

147studentikenija2

Na taj način Studentski zbor i studenti žele skrenuti pozornost na nastalu tragediju.
Ovim putem pozivamo sve studente da se spontano okupe oko početnih 147 na igralištu i na taj način odaju počast žrtvama, ostali se pozivaju na odavanje minute šutnje u to vrijeme.

Zainteresirani studenti sve informacije mogu pronaći preko društvene mreže na otvorenom facebook eventu  „147NotJustaNumber” . Ovim putem ih pozivamo da se odazovu u što većem broju.

Napominjemo da ovaj performans radimo u komunikaciji  sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu koji će isti takav performans izvesti na središnjem gradskom trgu, a u komunikaciji je sa Europskom studentskom unijom preko koje je iniciran isti način obilježavanja tragedije i u ostatku Europe, navode iz Studentskog zbora, prenosi prvi.tv.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari