Connect with us

U znak zahvalnosti Vučiću, škola u Šamcu će se zvati ”Srbija”

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, kao znak zahvalnosti stanovnika Šamca, škola u Gornjoj Crkvini koja će biti obnovljena donacijom srpske Vlade ubuduće nositi ime “Srbija”.

vucic_dodik_samacDodik je zahvalio državi Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću, koji danas boravi u Šamcu i Doboju, za donaciju od dva milijuna KM za ova dva grada, koja su u Republici Srpskoj najviše stradala u svibanjskim poplavama.

On je podsjetio da je i Srbija pretrpjela ogromnu štetu od poplava, ali da ipak ima osjećaj solidarnosti i odgovornosti prema Republici Srpskoj.

“Naš interes je jaka Srbija, zemlja koja je ekonomski i politički najvažnija u regiji i mi cijenimo njen doprinos Daytonskom mirovnom sporazumu”, poručio je Dodik u obraćanju stanovnicima Šamca na gradskom trgu i u školi u Gornjoj Crkvini.

On je istaknuo da je šteta od poplava u Republici Srpskoj ogromna, ali da vlast nije prestala pomagati u sanaciji štete na individualnim objektima i ustanovama.

U Šamcu danas borave osim Dodika i Vučića, i premijer Srpske Željka Cvijanović i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske iz Šamca su krenuli k Doboju. (Srna)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bosanskom Šamcu da je njegova zemlja izdvojila milion eura pomoći da bi se sanirale štete od majskih poplava u tom gradu i Doboju, ali i da će sagledati mogućnosti pomoći još nekim općinama, javlja Fena.

U obraćanju stanovnicima Bosanskog Šamca, koji je u majskim poplavama pretpio teške posljedice, Vučić je rekao da će novac iz Srbije biti uplaćen već u ponedjeljak, ali i da će vidjeti kako može da se pomogne Bijeljini i drugim općinama u RS-u koje su imale štete u poplavama.

Vučić je izrazio nadu da će s ekonomskim jačanjem Srbija biti u mogućnosti da pomogne još više.

“Možemo da ostvarimo da se vlast u Srbiji ponaša odgovorno, a što jača Srbija siguran sam da će biti bolje i u BiH i RS-u i svima u regionu”, kazao je Vučić podsjetivši da Srbija želi mir i dobre odnose sa svim komšijama i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

Ističući da je sa zabrinutošću pratio i situaciju tokom majskih poplava u Republici Srpskoj, srbijanski premijer je dodao da je “pola njegove porodice u RS-u, a pola u Srbiji”.

Zahvalnost Srbiji na pomoći RS-u je izrazio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

U Šamcu su s Vučićem boravili i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te drugi članovi srbijanske vlade, te predsjednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Nakon razgovora s općinskim rukovodstvom, te obraćanja Vučića i Dodika građanima u centru te lokalne zajednice, obišli su i Osnovnu školu u Gornjoj Crkvini.

Delegacije Srbije i Republike Srpske zatim su posjetile i Doboj, teško pogođen majskim poplavama.

U tom gradu predviđen je također razgovor s lokalnim predstavnicima vlasti, te obilazak Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a zatim i obraćanje Dobojlijama u centru grada.

Radiosarajevo.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari