Pratite nas

U znak zahvalnosti Vučiću, škola u Šamcu će se zvati ”Srbija”

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, kao znak zahvalnosti stanovnika Šamca, škola u Gornjoj Crkvini koja će biti obnovljena donacijom srpske Vlade ubuduće nositi ime “Srbija”.

vucic_dodik_samacDodik je zahvalio državi Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću, koji danas boravi u Šamcu i Doboju, za donaciju od dva milijuna KM za ova dva grada, koja su u Republici Srpskoj najviše stradala u svibanjskim poplavama.

On je podsjetio da je i Srbija pretrpjela ogromnu štetu od poplava, ali da ipak ima osjećaj solidarnosti i odgovornosti prema Republici Srpskoj.

“Naš interes je jaka Srbija, zemlja koja je ekonomski i politički najvažnija u regiji i mi cijenimo njen doprinos Daytonskom mirovnom sporazumu”, poručio je Dodik u obraćanju stanovnicima Šamca na gradskom trgu i u školi u Gornjoj Crkvini.

On je istaknuo da je šteta od poplava u Republici Srpskoj ogromna, ali da vlast nije prestala pomagati u sanaciji štete na individualnim objektima i ustanovama.

U Šamcu danas borave osim Dodika i Vučića, i premijer Srpske Željka Cvijanović i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske iz Šamca su krenuli k Doboju. (Srna)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bosanskom Šamcu da je njegova zemlja izdvojila milion eura pomoći da bi se sanirale štete od majskih poplava u tom gradu i Doboju, ali i da će sagledati mogućnosti pomoći još nekim općinama, javlja Fena.

U obraćanju stanovnicima Bosanskog Šamca, koji je u majskim poplavama pretpio teške posljedice, Vučić je rekao da će novac iz Srbije biti uplaćen već u ponedjeljak, ali i da će vidjeti kako može da se pomogne Bijeljini i drugim općinama u RS-u koje su imale štete u poplavama.

Vučić je izrazio nadu da će s ekonomskim jačanjem Srbija biti u mogućnosti da pomogne još više.

“Možemo da ostvarimo da se vlast u Srbiji ponaša odgovorno, a što jača Srbija siguran sam da će biti bolje i u BiH i RS-u i svima u regionu”, kazao je Vučić podsjetivši da Srbija želi mir i dobre odnose sa svim komšijama i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

Ističući da je sa zabrinutošću pratio i situaciju tokom majskih poplava u Republici Srpskoj, srbijanski premijer je dodao da je “pola njegove porodice u RS-u, a pola u Srbiji”.

Zahvalnost Srbiji na pomoći RS-u je izrazio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

U Šamcu su s Vučićem boravili i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te drugi članovi srbijanske vlade, te predsjednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Nakon razgovora s općinskim rukovodstvom, te obraćanja Vučića i Dodika građanima u centru te lokalne zajednice, obišli su i Osnovnu školu u Gornjoj Crkvini.

Delegacije Srbije i Republike Srpske zatim su posjetile i Doboj, teško pogođen majskim poplavama.

U tom gradu predviđen je također razgovor s lokalnim predstavnicima vlasti, te obilazak Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a zatim i obraćanje Dobojlijama u centru grada.

Radiosarajevo.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari