Connect with us

Pregled

U Žutoj Lokvi obilježena 30. obljetnica pogibije četvorice policajaca

Objavljeno

on

Foto: Hina

U Žutoj Lokvi u utorak je obilježena 30. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih policajaca, za čiju žrtvu, kazao je, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, trebamo biti zahvalni jer nam je omogućila život u vlastitoj demokratskoj hrvatskoj državi.

Božinović je podsjetio da ovih dana obilježavamo 30. obljetnicu napada na policijske postaje i službenike diljem Hrvatske, od Plitvica, preko Pakraca, Dalja, do Žute Lokve “što potvrđuje činjenicu da je policija na početku rata bila jedina organizirana sila koja se suprotstavila neprijatelju, i koja nije pokleknula”.

“Upravo ovim ljudima koji su na početku rata 1991. godine položili svoje živote možemo, trebamo i stalno ćemo dolaziti i zahvaljivati na njihovoj žrtvi koja nam je omogućila život u vlastitoj, demokratskoj hrvatskoj državi”, rekao je ministar koji je sa izaslanstvom, u kojemu su bili i članovi obitelji poginulih policajaca, položio vijence i upalio svijeće kod Spomen obilježja – kapelice poginulim hrvatskim braniteljima.

Četvorica poginulih i jedan teško ranjeni policajac

Državnom su odvjetništvu još 1991. i 1992. godine podnesene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika: Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, ali osobe koje su se dovodile u vezu s njihovim ubojstvom nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, jer nisu na teritoriju RH.

“Hrvatske institucije nisu, i nikad neće, prestati raditi svoj posao u smislu istraživanja svih okolnosti koje su dovele do ovakvih tragičnih događaja, ali za procesuiranje počinitelja potrebna je suradnja najmanje dviju strana”, rekao je Božinović.

Na policijsku patrolu, u kojoj je bilo pet policajaca, 24. kolovoza 1991., na prometnici blizu mjesta komemoracije, iz zasjede su zapucali srpski teroristi i pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Prvi hitci usmrtili su Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata koji je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

U razgovoru uoči komemoracije, Murat je opisao je ministru Božinoviću detalje napada ne skrivajući ogorčenje što krivci još nisu kažnjeni.

U obilježavanju 30. obljetnice pogibije četvorice hrvatskih policajaca sudjelovali su predstavnici hrvatske Vlade, ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, regionalne i lokalne vlasti, policijskih uprava Ličko senjske, Primorsko goranske i Karlovačke, te obitelji poginulih policajaca. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR