Pratite nas

Herceg Bosna

U ŽZH izdano 679 rješenja o samoizolaciji, nema zaraženih

Objavljeno

na

Foto: B. G./HMS

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održana je konferencija za medije Kriznog stožera ŽZH zbog pandemije koronavirusa. Novinarima su se obratili, Zdenko Ćosić predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik Stožera CZ ŽZH, ministar unutarnjih poslova David Grbavac, ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić te ravnatelj uprave civilne zaštite Drago Martinović, piše HMS.ba

Ćosić je javnost izvijestio da je izdano 679 rješenja o samoizolaciji, te da je deset osoba testirano na koronavirus i svi su negativni.

Kazao je da bi možda ovi podaci mogli navesti na opuštanje, ali, kako kaže, treba znati da ova pandemija ima svoje zakonitosti te da ni mi nećemo ostati pošteđeni.

Čosić je rekao da je vlada kojoj je na čelu u potpunosti posvećena poštivanju preporuka struke te da nema mjesta improvizaciji. Objasnio je da će se tijela županijske uprave prilagoditi novonastaloj epidemiološkoj situaciji te da će minimalan broj ljudi biti prisutan na istom mjestu.

“Ne postoji sustav koji u slučaju epidemije može nadoknaditi neodgovornost ljudi”, rekao je Ćosić pojašnjavajući da se epidemija može pobijediti jedino disciplinom svih članova zajednice, a posebno bitnim drži da se svi oni koji ma je propisna samoizolacija nje i pridržavaju.

Navodi da ni 100 milijuna maski ne može zaštititi ljude od pandemije ako se oni neće pridržavati propisanih mjera.

“Nema drugog način, da imamo 100 milijuna maski, one nas ne mogu zaštititi ako se ne pridržavamo mjera”, rekao je Ćosić.

Pozvao je građane da se “danas odreknu zagrljaja kako bi sutra imali koga zagrliti”.

Obratio se i onima koji su prošli traume rata i pozvao ih da budu svjedoci da se kao pobjednik može izaći i iz puno gorih situacija.

Rekao je da treba zanemariti one koji se predstavljaju mesijama i šire lažne poruke.

-Zanemarimo lažne mesijanske poruke i tzv. proroke koji se pozivaju na Boga, a odbijaju koristiti dar razuma i pridržavati se uputa, posljedice ovise o pridržavanju tih mjera i svi smo jednako važni, rekao je Ćosić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj nestašici hrane i eventualnoj pomoći države Ćosić je kazao da nitko neće ostati gladan.

-Budemo li se oslanjali na strukture države onda samo stvaramo alibi za vlastiti propust. Svi smo ovdje važni”, rekao je Ćosić ponovivši da će se objavljivati popisi onih kojima je izdano rješenje o samoizolaciji.

Upitan o obaveznom korištenju maski ministar Pejić je rekao kako na tržištu nema dovoljnog broja maski te da se uz asistenciju udruge poslodavaca radi na nabavljanju veće količine istih iz Kine.

– Svi testirani su negativni, potencijalna mogućnost da će biti kasno ako se ne zaštitimo epidemiološki postoji, ali sada trebamo koristiti mjere poput socijalne udaljenosti – kazao je Pejić

Pejić je rekao da se raspravlja i o dva prostora u ŽZH u koje će smještati svi zaraženi koji imaju blaži oblik koronavirusa dodajući da će se u tu svrhu vjerojatno iskoristiti neke od školskih dvorana na ŽZH. Što se tiče skrbi o eventualnim težim slučajevima oboljenja i dalje je nadležna SKB Mostar. – naglasio je Pejić.

Ravnatelj uprave civilne zaštite ŽZH, Martinović, kazao je da je po informacijama iz MUP-a prvi dan policijskog sata protekao dobro, a da će se medijima dati posebna dozvola.

Ministar Grbavac je kazao da su kazne za kršenje policijskog sata 700 maraka dodajući da se ozbiljno razmišlja o javnom objavljivanju popisa onih koji se nalaze u samoizolaciji kako bi građani mogli pomoći institucijama u sankcioniranju i suzbijanju eventualnih kršitelja samoizolacije./R. I./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Upalimo svijeće za poginule branitelje kao znak slave i ponosa

Objavljeno

na

Objavio

Povodom   dvadeset osme   obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane  iskrene čestitke upućujemo svima koji obilježavaju taj dan i koji  HVO nose u srcu.

8. travnja 2020. godine je dan sjećanja na sve branitelje, a posebno na one koji su braneći svoje obitelji, dom i domovinu položili ono najvrednije što su i imali -svoje živote.

U svoje osobno ime i u ime svih  pripadnika  HVO-a  i članova središnje udruge Dragovoljaca i veterana HVO  H-B  Mostar, upućujem iskrene čestitke i   pozdrave.

Pozivamo  sve  branitelje i članove udruge   da   08. travnja upalimo svijeće u svom   domu kao  spomen  na  sve  poginule  branitelje  i  na takav način obilježimo dvadeset osmu  obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane.

Ostanimo doma!

PREDSJEDNIK UDVDR HVO HB

Nikica Tomić

Čestitamo 28. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

28. Obljetnica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

Objavljeno

na

Objavio

Zbog nastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom Korona virusa Covid-19, Središnje nacionalno obilježavanje 28. Obljetnice osnivanja HVO-a koje je ove godine planirano u Rujanima kod Livna, odgođeno je, priopćeno je iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat.

“Kako bismo ipak na dostojanstven način prisjetili se naših poginulih, nestalih i umrlih suboraca, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, pozivam sve predsjednike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, da u međusobnoj koordinaciji organiziraju polaganje vijenaca i paljenje svijeća u svim općinama gdje je osnovan i djelovao HVO kao jamac opstojnosti i slobode hrvatskog naroda.

Zbog simbolike punog zajedništva svih hrvatskih branitelja kako je to bilo u Domovinskom ratu, molim Vas da polaganje vijenaca i paljenje svijeća za naše poginule branitelje provedemo 08. travnja 2020. godine u 11 sati, pridržavajući se svih mjera zaštite i naputaka kriznih stožera o okupljanju najviše do pet osoba, poštujući mjere socijalnog distanciranja, kao i sve druge propisane mjere zaštite, čuvajući u prvom redu naše najbliže, naše prijatelje ali i sebe same”, navodi se u priopćenju koje potpisuje general bojnik Vlado Džoić, voditelj Odjela.

U srijedu, 08. travnja 2020. godine u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u 17 sati bit će služena Sv. Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i ista će putem TV Herceg Bosne biti prikazana u izravnom prijenosu. Sve Vas koji ste u mogućnosti pratiti prijenos ove Sv. Mise, pozivam da u skrušenosti i zajedništvu uputimo naše molitve dragom Bogu za sve naše poginule, nestale i umrle branitelje.

“Dragi branitelji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, svima Vama ali i svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a čestitam 28. Obljetnicu osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, i svima Vama kao i Vašim obiteljima, neka je sretan, radostan i nadasve od dragog Boga blagoslovljen Uskrs, blagdan Uskrnuća Isusa Krista, kao temelja naše katoličke vjere”, stoji u priopćenju.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari