Connect with us

Vijesti

UAE dao Srbiji milijardu dolara zajma

Published

on

Zajmom, čija je kamatna stopa dva posto, Srbija će na godišnjem nivou uštedjeti 40 miliona dolara.

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić priopćio je da je Srbija dobila milijardu dolara zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), čime će na godišnjoj razini uštedjeti po 40 miliona dolara, odnosno približno 400 miliona dolara za deset godina, javlja Anadolija.

Vučić je na otvorenoj sjednici Vlade, na kojoj je Zaključak o prihvatanju zajma od UAE-a usvojen jednoglasno, istakao da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit i izrazio nadu da će dio novca biti iskorišten za vraćanje dugova, dok će dio biti uložen u podsticanje privrede.

Prebrođavanje socijalnog efekta krize

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić je objasnio da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva posto i rok dospijeća od deset godina, a otplata će početi šest mjeseci od datuma povlačenja novca.

“Glavnica se neće otplaćivati do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu. Novac će biti prebačen u jednoj tranši onog momenta kada Srbija ispuni uvjete za to, odnosno kada Skupština Srbije ratificira kredit, što će najverojatnije biti početkom drugog kvartala 2014. godine”, objasnio je Krstić.

On je istakao da ne postoje uslovi vezani za trošenje novca i da se razmatraju najbolje opcije kako će se on potrošiti.

“Dio novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima”, poručio je Krstić,priopćeno je iz Vlade Srbije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari