Connect with us

Iz Svijeta

UAE kupuje 80 francuskih borbenih zrakoplova Rafale

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ujedinjeni Arapski Emirati naručili su u petak 80 borbenih zrakoplova Rafale, što je najveća narudžba ikad za taj ratni zrakoplov, ugovor o naoružanju vrijedan više milijardi dolara koji produbljuje gospodarske i političke veze s Francuskom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo je u petak dvodnevno putovanje u Zaljev, a osim Emirata posjetit će i Katar i Saudijsku Arabiju.

Njegov posjet dolazi u vrijeme kada su zaljevske arapske države izrazile nesigurnost u pogledu usredotočenosti SAD-a na regiju tražeći istodobno više oružja od svog ključnog sigurnosnog saveznika.

Francuski čelnik uspostavio je dobar odnos s prestolonasljednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahyanom s ulaganjima koja teku između obje zemlje. Pariz ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

“Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriju UAE, ovo međusobno povjerenje se pretvara u nabavu 80 aviona Rafale, 12 helikoptera Caracal i pripadajućih elemenata”, navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva nakon ceremonije potpisivanja između šeika al-Nahyana i Macrona u Dubaiju.

Posao, koji bi mogao biti vrijedan najmanje 15 milijardi dolara, najveća je kupnja Dassaultova Rafalea, osim francuske vojske, a dolazi nakon poslova u Grčkoj, Egiptu i Hrvatskoj ove godine.

Pregovori o kupnji borbenih zrakoplova Rafale traju više od desetljeća, a Abu Dabi je javno odbio ponudu Francuske za isporuku 60 zrakoplova Rafale 2011. kao “nekonkurentnu i neizvedivu”. Abu Dabi već ima ratne avione Mirage.

Izvori iz obrane rekli su da će Rafale zamijeniti flotu Miragea 2000 i malo je vjerojatno da će istisnuti američki F-35 jer UAE nastavlja štititi svoju sigurnost s dva glavna dobavljača, Francuskom i Sjedinjenim Državama. (Hina)

Hrstić: Jedan zrakoplov Rafale plaćamo 45,5 milijuna eura? Skandalozno – povoljno!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari