Connect with us

Iz Svijeta

UAE otvorio veleposlanstvo u Izraelu, pozdravlja trgovinske veze

Objavljeno

on

Ujedinjeni Arapski Emirati u srijedu su postali prva zaljevska zemlja koja je otvorila veleposlanstvo u Izraelu, a na svečanosti podizanja zastave kojoj je prisustvovao i izraelski predsjednik izaslanik UAE-a pozdravio je trgovinske i investicijske mogućnosti koje bi čvršće veze mogle donijeti.

Povezani zajedničkim napetostima zbog Irana, UAE i Bahrain normalizirali su odnose s Izraelom prošle godine u sklopu “Abrahamovih sporazuma” koje je izradila tadašnja administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sudan i Maroko otad su se pokrenuli kako bi uspostavili veze s Izraelom.

Otvaranje veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata u Tel Avivu slijedi nakon inauguracije izraelskog veleposlanstva u UAE prošli mjesec.

“Od normalizacije veza … prvi smo put vidjeli razgovore o trgovinskim i investicijskih mogućnostima”, rekao je veleposlanik Mohamed al Kaja nakon dizanja zastave svoje zemlje pred zgradom.

“Potpisali smo važne sporazume u raznim područjima, uključujući gospodarstvo, zračni promet, tehnologiju i kulturu”, istaknuo je.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog nazvao je otvaranje veleposlanstva “važnom prekretnicom na našem putu prema budućnosti, mirovnom prosperitetu i sigurnosti” za Bliski istok.

“Vidjeti da se emiratska zastava ponosno vijori u Tel Avivu moglo se činiti dalekim snom prije otprilike godinu dana”, rekao je. “Na mnogo načina ništa ne može biti prirodnije i normalnije”, dodao je.

Prigodom prošlomjesečnog svečanog otvorenja izraelskog privremenog veleposlanstva u Abu Dabiju i konzulata u Dubaiju, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da je bilateralna trgovina od normalizacije premašila 675 milijuna američkih dolara i da očekuje još poslova.

Palestinci žale zbog regionalnog zbližavanja, želeći da se najprije riješe njihovi zahtjevi za državnost bez izraelske okupacije.

UAE je rekao da će prošlogodišnji sporazumi uz posredovanje SAD-a, koji su osporavali desetljećima staru vjernost palestinskim ambicijama kao glavni pokretač arapske politike, u konačnici biti od koristi Palestincima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari