Pratite nas

Kronika

Ubijen glas Vukovara Siniša Glavašević

Objavljeno

na

“…Za nekoliko mjeseci rata stekao sam toliko neprijatelja da se pitam gdje su bili do sada… Otkud tolike laži u prijateljstvu? Hvala im u ime svih koji su izginuli… i u svoje osobno, malo ime, koje će ipak, na kraju svega, biti veće od njihova.” iz Priče o ratniku, novinara Siniše Glavaševića (Vukovar, 4. 11 1960. – Ovčara, 20. 11. 1991.) Tako je u pjesmi “Misao svijeta” krajem 19. stoljeća pjevao Silvije Strahimir Kranjčević, slavni hrvatski pjesnik, da bi tu pjesmu u drugoj polovici 20. stoljeća skladao genijalni dubrovački skladatelj Krešimir Magdić, pa je “Misao svijeta” postala jedna od najkvalitetnijih i svakako antologijskih hrvatskih klapskih pjesama koja se ne tako rijetko izvodi i na sprovodima ili u najsvečanijim javnim prilikama. Ništa čudno da je ovu pjesmu klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice izvodila i u Vukovaru ovog 18. studenog u krugu vukovarske bolnice u sklopu obilježavanja dvadeset i druge obljetnice pada Vukovara.

[vsw id=”JJIaA0Cpvfs” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

Izvrsna klapa snažnih i izbalansiranih glasova vehementno je otpjevala Kranjčevićevu i Magdićevu “Misao svijeta”, skladbu koja itekako priliči tragičnoj vukovarskoj godišnjici, ali čitav je protokolarni program obilježavanja vukovarske tragedije pao ne u drugi, nego treći plan zbog dnevnopolitičkih previranja i nesporazuma koji već nekoliko mjeseci razaraju Hrvatsku iznutra. I doista. Kome je to ovog 18. studenog u Vukovaru, gradu čija povijest stara dvadeset i dvije godine još ni izdaleka nije napisana niti utvrđena bilo do Silvija Strahimira Kranjčevića, po mnogima najmarkantnije pojave hrvatskog pjesništva u 19. stoljeću?

[pullquote_right]Ma vječna zvijezda zlatna – za oblacim negdje trepti Ne vidje je smrtno oko, samo srce za njom hlepti Srce samo zvijezdu sluti – ideja je vječna, sama Adamovo teži pleme k njojzi krvlju i suzama” “Nitko ne zna, kad se rodi – možda pravo onog sata Kada su…[/pullquote_right]

Tko je to u sebi imao poniznosti da bi u Vukovaru, opterećen teretom vukovarske ratne patnje stare dvadeset i dvije godine, mogao koncentrirano slušati stihove Senjanina i nesuđenog svećenika, koji je morao napustiti Hrvatsku bana Dragutina Khuena Hedervaryja, da bi živio u Mostaru, Livnu, Bijeljini i konačno u Sarajevu gdje je, valjda, i našao vječni mir. Kranjčevićeve pjesničke poruke koje je naš suvremenik Magdić tako snažno glazbeno uobličio da čine nevjerojatan sklad i univerzalnu ljepotu, ostale su potpuno izvan ovog aktualnog vukovarskog nereda koji je zbog neodrađene i neiživljene povijesti, zbog nekih tuđih dugova i krivica, prerastao u živi pijesak u kojem se trenutno valja hrvatska demokracija. Pa ipak, “Misao svijeta” sa svim svojim mogućim teološkim, filozofskim, ali i svakodnevnim ljudskim značenjima, može biti povod za ozbiljno razmišljanje o poeziji koja se opet pokazala najtočnijom tumačiteljicom ljudskih Pjesničke poruke ostale su izvan vukovarskog nereda koji je zbog neodrađene i neiživljene povijesti, zbog nekih tuđih dugova i krivica, prerastao u živi pijesak u kojem se trenutno valja hrvatska demokracija postupaka. Kranjčevićevi stihovi i Magdićeve note tako su u tom sumornom, maglovitom vukovarskom danu koji je dostojanstvenu svečanost pretvorio u ponižavanje hrvatskih vojskovođa, ratnika i ubijenih i nestalih branitelja, zazvučale kao poruka direktno od onoga koji je stvarajući svijet stvorio i njegovu nesavršenost. “Misao svijeta” izvedena pred vukovarskom bolnicom u kojoj su liječnici uz pomoć medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja vodili bitku za svaki život u nemogućim uvjetima, bila je dirljiva komemorativna poruka upućena onima koji su u Vukovaru ubijeni tog krvavog studenog 1991. o kojem se još uvijek pričaju različite, vrlo često i dijametralno suprotstavljene priče. Na žalost, potresnu “Misao svijeta” nisu čuli živi ljudi koje su u Vukovaru u većini slučajeva okupili pijetet, tuga i osjećaji, a to je i šteta koja se, doduše, može nadoknaditi, već sljedećeg 18. studenog kada će u Vukovaru možda biti i vremena i volje i za Silvija Strahimira Kranjčevića koji je krajem 19. stoljeća napisao i ove stihove:

Potresnu “misao svijeta” nisu čuli živi koje su u Vukovaru u većini okupili pijetet, tuga i osjećaji

vecernji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Podignuta nova optužnica protiv Milana Bandića i drugih

Objavljeno

na

Objavio

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Uskok je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za više od 540 tisuća kuna.

Optužnicom se Bandića, kao gradonačelnika Zagreba, i Slobodana Ljubičića kao predsjednika Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, tereti da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, javljaju HRT Vijesti.

“USKOK je, nakon što je na temelju odluke Županijskog suda u Zagrebu provedena dopuna istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana M. B. (1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem, navodi se, među ostalim, u priopćenju USKOK-a.

Optužnicom se prvookrivljenom M. B., kao gradonačelniku Zagreba, i drugookrivljenom S. LJ., kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, čiji je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, koju drugookrivljeni S. LJ., prema dogovoru, nije tražio. Radi realizacije navedenog, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni S. LJ. osobno ili posredstvom četvrtookrivljenog Ž. H., posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, svi koristeći autoritete svojih položaja, nalagali su poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način. U skladu s njihovim nalozima, radi realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici, i to petookrivljeni I. T., član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Službi za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o.,Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje zbrinjavanja otpada po žurnom postupku, a sve kako bi se izbjegao postupak javnog natječaja te u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave angažiralo društva iz C.I.O.S grupe, slijedom čega su navedeni okrivljenici, prema traženju, unutar svojih ovlasti poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su svi okrivljenici bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti”, stoji u priopćenju.

Milana Bandića tereti se i za primanje donacija nakon predsjedničkih izbora

U USKOK-ovu priopćenju dodaje se da se: “Prvookrivljenom M. B. na teret stavlja da je od 3. ožujka 2011. do 28. veljače 2013. u Zagrebu, vezano za izbore za predsjednika Republike Hrvatske održane 2009./2010. na kojima je bio predsjednički kandidat, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro-račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, nakon podnošenja spomenutog izvješća, suprotno zakonskim odredbama, na navedeni račun nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba, pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio uplate u ukupnom iznosu od 15.741.500,00 kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio. Na taj je način prvookrivljeni M. B. izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3.714.994,00 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 542.912,50 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3.172.081,50 kuna.”

USKOK predložio spajanje postupaka

“USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio da se prema članku 25. stavku 1. točki 1. i 2. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku kazneni postupak u ovom kaznenom predmetu spoji s kaznenim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi povodom optužnice ovog Ureda protiv I. okr. M. B., III. okr. P. P., V. okr. I. T., VIII. okr. M. B., IX. okr. I. B., X. okr. K. R. U., XI. okr. B. M., XII. V. B., XIII. okr. M. L., XIV. okr. Z. A. i XVIII. okr. trgovačkog društva te da se provede jedinstveni postupak s obzirom na to da je u navedenom predmetu u tijeku postupak protiv istih okrivljenika, a isto tako postoji međusobna veza i isti dokazi.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zoran Erceg uzvikivao ‘Tuđman, zločinac!’ pa dobio šaku u glavu!?

Objavljeno

na

Objavio

Na ceremoniji otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba, javlja N1.

Nakon što je netko viknuo ‘Tuđman je zločinac’, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je “pala” i šaka u glavu.

U zagrebačkoj policiji za N1 potvrdili su da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji.

Drugi put policija je postupila u 16 sati, kad je došlo i do fizičkog obračuna. U policiji kažu da je muškarac rođen 1959. godine trenutno u bolnici, a da u ovom slučaju još traje utvrđivanje činjenica odnosno da se tek treba rasvjetliti što se dogodilo, prenosi Tportal.

Da se radi o Zoranu Ercegu, ‘bivšem agentu KOS-a’, osobi koja se pojavljuje na braniteljskim skupovima i manifestacijama domoljubnog sadržaja doznao je Maxportal.hr

Policija i dalje pokušava utvrditi što se točno dogodilo. Više detalja policija bi trebala objaviti sutra.

Na svom Facebook profilu Erceg je najavio incident, a po svemu sudeći pokušao je organizirati i druge ljude:

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari