Connect with us

Vijesti

Učenik SSŠ Široki Brijeg napravio stroj za strojno nizanje duhana

Objavljeno

-

Da grudska općina obiluje pametnim i talentiranim mladićima odavno je poznato, a dokaz tome je jedan mladić iz Ledinca koji je izumio jedan zanimljiv stroj. Ante Alpeza, učenik četvrtog razreda SSŠ Široki Brijeg ovih dana je napravio stroj za strojno nizanje duhana.[su_spacer]

nizanje-duhana-0811114Svakodnevno viđam susjede kako nižu duhan i sama pomisao da je to jedan mukotrpan proces dovela me do ideje napraviti ovaj stroj. Ideja se rodila prije mjesec dana, tada sam napravio nacrte i krenuo u izradu ovog stroja.

Prvi prototip stroja kojeg sam izradio nije zadovoljavao moje prvobitne namjere, a to su mala težina i zgodan transport, te sam odlučio napraviti novi i poboljšati ovaj stari.

Na drugom prototipu sam popravio mane koje su bile na prethodnome, i evo ovaj stroj što vidite ispred sebe, rezultat je toga, rekao je za Boboska.com Ante odgovarajući na pitanje kako je došao na ideju da napravi ovaj stroj.

Kako je u razgovoru za Boboska.com potvrdio, ovakav stroj nigdje nećete naći.

– Možda ćete naći nešto slično ovome, ali u ovom izdanju, nikako. Stroj teži 35 kilograma, ne zauzima mnogo prostora i zgodan je za prijevoz. Izrađen je od čelika i s jedne strane ima dva kotačića koji ovom stroju omogućuju lakše kretanje.

Stroj radi na principu pletenja, a vijenac duhana se može, pomoću ovog stroja nanizati za 7 minuta, a može se i brže, sve ovisno od brzine čovjeka koji radi na tom stroju, istaknuo je.

– Planiram uskoro i patentirati ovaj stroj, a prvobitna namjera za izradu ovog stroja mi je bila olakšati ljudima nizanje duhana. S ovim strojem se ne događaju ozljede koje su se događale kod klasičnog nizanja duhana, kao što su ubod igle i slično, sa smiješkom za Boboska.com priča ovaj mladi inovator.

Do sada su izrađena dva ovakva stroja, cijena jednog stroja za nizanje duhana je 500 KM. Ima ponuda i zanimanja za ovaj stroj, a ako bi bilo više ponuda, Ante planira započeti i serijsku proizvodnju, te zaposliti nekoliko ljudi.

izvor: ABCportal.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari