Connect with us

Vijesti

Učenik SSŠ Široki Brijeg napravio stroj za strojno nizanje duhana

Published

on

Da grudska općina obiluje pametnim i talentiranim mladićima odavno je poznato, a dokaz tome je jedan mladić iz Ledinca koji je izumio jedan zanimljiv stroj. Ante Alpeza, učenik četvrtog razreda SSŠ Široki Brijeg ovih dana je napravio stroj za strojno nizanje duhana.

nizanje-duhana-0811114Svakodnevno viđam susjede kako nižu duhan i sama pomisao da je to jedan mukotrpan proces dovela me do ideje napraviti ovaj stroj. Ideja se rodila prije mjesec dana, tada sam napravio nacrte i krenuo u izradu ovog stroja.

Prvi prototip stroja kojeg sam izradio nije zadovoljavao moje prvobitne namjere, a to su mala težina i zgodan transport, te sam odlučio napraviti novi i poboljšati ovaj stari.

Na drugom prototipu sam popravio mane koje su bile na prethodnome, i evo ovaj stroj što vidite ispred sebe, rezultat je toga, rekao je za Boboska.com Ante odgovarajući na pitanje kako je došao na ideju da napravi ovaj stroj.

Kako je u razgovoru za Boboska.com potvrdio, ovakav stroj nigdje nećete naći.

– Možda ćete naći nešto slično ovome, ali u ovom izdanju, nikako. Stroj teži 35 kilograma, ne zauzima mnogo prostora i zgodan je za prijevoz. Izrađen je od čelika i s jedne strane ima dva kotačića koji ovom stroju omogućuju lakše kretanje.

Stroj radi na principu pletenja, a vijenac duhana se može, pomoću ovog stroja nanizati za 7 minuta, a može se i brže, sve ovisno od brzine čovjeka koji radi na tom stroju, istaknuo je.

– Planiram uskoro i patentirati ovaj stroj, a prvobitna namjera za izradu ovog stroja mi je bila olakšati ljudima nizanje duhana. S ovim strojem se ne događaju ozljede koje su se događale kod klasičnog nizanja duhana, kao što su ubod igle i slično, sa smiješkom za Boboska.com priča ovaj mladi inovator.

Do sada su izrađena dva ovakva stroja, cijena jednog stroja za nizanje duhana je 500 KM. Ima ponuda i zanimanja za ovaj stroj, a ako bi bilo više ponuda, Ante planira započeti i serijsku proizvodnju, te zaposliti nekoliko ljudi.

izvor: ABCportal.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari