Connect with us

Vijesti

Udari na Rafah nakon naloga ICJ-a

Objavljeno

-

Hina/Epa

Izraelska vojska bombardirala je u subotu Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području.

Najviši sud UN-a, čije su odluke pravno obvezujuće, ali koji nema mehanizme za njihovu provedbu, također je naložio Izraelu da zadrži otvoren prijelaz Rafah, neophodan za ulazak humanitarne pomoći, no koji je zatvoren nakon pokretanja kopnene operacije početkom svibnja.

Izrael se branio tvrdnjom da “nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha koje stvaraju životne uvjete koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelomično”.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je u ratu s Izraelom i na vlasti u Gazi od lipnja 2007., pozdravio je odluku ICJ-a, žaleći što je ograničena “samo na Rafah”.

Nakon odluke ICJ-a od petka, izraelsko bombardiranje nastavljeno je u ppojasu Gaze. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

U subotu rano, palestinski svjedoci i timovi AFP-a izvijestili su o izraelskim napadima na Rafah (jug), grad na rubu Egipta, ali i na Deir al-Balah (u središnjem dijelu).

– Nadamo se da će sudska odluka izvršiti pritisak na Izrael da prekine ovaj rat istrebljenja, jer ovdje više nema ničega, kazao je Oum Mohamad Al-Asha, Palestinac iz grada Gaze raseljen zbog nasilja u Deir al-Balahu.

Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat mogu zaustaviti drugačije nego silom, naglašava Mohamed Saleh.

Razgovori u Parizu o prekidu vatre

Sud, na kojem Južna Afrika optužuje Izrael za “genocid”, ne samo da je naložio trenutni prekid vatre u Rafahu, otvaranje istoimenog graničnog prijelaza kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, već i “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” talaca koje drži Hamas u Gazi.

Rat je počeo 7. listopada nakon napada Hamasovih komandosa koji su se infiltrirali iz Pojasa Gaze na izraelsko tlo, što je dovelo do smrti više od 1.170 ljudi, većinom civila.

Tog dana su 252 osobe također odvedene kao taoci na palestinski teritorij. Danas ih je 121 još uvijek u zatočeništvu u Gazi, od kojih je 37 umrlo.

Kao odgovor, izraelska vojska pokrenula je razornu ofenzivu u pojasu Gaze, u kojoj je poginulo najmanje 35.800 ljudi, uglavnom civila, navodi ministarstvu zdravstva Hamasa, pokreta koji Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkim.

Ranije ovog tjedna, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatražio je izdavanje naloga za uhićenje Hamasa i izraelskih čelnika, uključujući Benjamina Netanyahua, za navodne zločine počinjene u Izraelu i Pojasu Gaze.

Iako je izraelska vlada kritizirala najavu tužitelja, ipak je naložila svojim pregovaračima da se “vrate za pregovarački stol kako bi dobili povratak talaca”, rekao je jedan visoki dužnosnik.

Početkom svibnja neizravni pregovori između Izraela i Hamasa, preko Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nisu rezultirali sporazumom o primirju vezanom uz oslobađanje palestinskih talaca i zarobljenika koje drži Izrael.

Šef CIA-e William Burns očekuje se u petak ili subotu u Parizu kako bi pokušao ponovno pokrenuti pregovore o primirju u Gazi, doznaje AFP iz zapadnog izvora bliskog tom pitanju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u petak premijera Katara te saudijske, egipatske i jordanske ministre vanjskih poslova “kako bi izvršili pritisak za prekid vatre”, objavio je Kairo. Prema francuskom predsjedništvu, čelnici su u Elizejskoj palači razgovarali o provedbi “rješenja dviju država”, tj. održive države Palestine uz Izrael. Španjolska, Irska i Norveška nedavno su objavile da priznaju državu Palestinu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas