Connect with us

Pregled

Udbaš Josip Perković je sudjelovao u oslobađanju Arkana?!

Objavljeno

on

Očekuje se da će sljedeći svjedok na suđenju u Munchenu dati potvrdu onoga što je Perković na suđenju Pratesu priznao – da je bio Udbin agent

U emisiji Studio 4 jedna od tema bila je suđenje pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu gdje je danas u procesu protiv Zdravka Mustača i Josipa Perkovića svjedočio bivši pripadnik hrvatske političke emigracije Petar Penava, koji je optužio Josipa Perkovića da je izravno sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, piše direktno.hr

[ad id=”68099″]

Suđenje je komentirao novinar Željko Peratović koji je komentirao idućeg svjedoka Ivana Lasića, rekavši kako se od njega ne može previše očekivati nego samo dobiti potvrdu onoga što je na suđenju Pratesu priznao – da je bio Udbin agent.

“Ljudi koji su bili malo obrazovaniji bili su ucjenjeni i željeli su se osigurati pa su radili za njemačku tajnu policiju. Božidar Spasić je bio inspektor Udbe. On je u kategoriji, kao Perković i Mustač. On sutra čak neće ni video linkom svjedočiti, toliko se uplašio. U Srbiji on i Marko Lopušina važe kao najveći stručnjaci. Upoznao sam ga 2005. godine preko jednog njemačkog novinara srpskog porijekla koji je radio za Udbu. Ispitivao me tri sata jer je mislio da me poslao Perković. Tada mi je rekao da je Perković sudjelovao u oslobađanju Arkana, da mu je došao u zatvor i pokazao prstom da šuti”, rekao je Peratović.

Peratović smatra kako će se nakon suđenja cijela priča napokon raščistiti.

“Politička odluka svih stranaka u parlamentu, njemačkog VONS-a da se krene u taj postupak. I dalje politika to suportira. Provjeravali su se i navodi o prijetnjama i sve će to ići nama na naplatu. Sada nas EU može i kažnjavati”, rekao je Peratović.

Komentirao je i kako je njemački predsjednik i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, kao i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, rekao kako će Njemačka pomoći Hrvatskoj da se suoči s prošlošću.

“Pošto su oni konzervativni, on je predsjednicu upozorio na pojave agresivnog nacionalizma. Smatraju da je njihova dužnost da svojoj sestrinskoj stranci kažu što rade”, tvrdi Peratović.

Kao najzanimljivijeg svjedoka mnogi spominju Vanju Špiljka, koji je negirao povezanost s ubojstvom Đurekovića.

“On je svjedočio već za suđenja Pratesu i u jednom trenutku je potvrdio navode optužbe. Priznao je da je bilo situacija kada se na crnom tržištu nabavljala nafta. Bit će nezgodno za njega jer ga je u svom svjedočenju spomenuo publicist Božo Vukušić. On je rekao da je Špiljak bio dobar s Mustačem i da bi se mogao opisati kao glavni kreator ubojstva, a da više detalja zna Vice Vukojević. Špiljak će biti u nezgodnoj situaciji. Preko određenih medija je plasirao feljtone, intervjue s povjesničarima, zatrpavao ih dokumentacijom koju je njegov otac ilegalno uzeo”, zaključio je Peratović.

Prilog:

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari