Pratite nas

Komentar

‘Udbaši se još nalaze u Australiji, treba zatražiti njihovo izručenje’

Objavljeno

na

‘Napad ABC-jevog novinara na hrvatske iseljenike dolazi u pravi čas – Udbaši se još nalaze u Australiji, treba zatražiti njihovo izručenje’

[ad id=”68099″]

Bivši generalni konzul Hrvatske u Australiji, Antun Babić, smatra kako je sramotni istup australskog novinara Toneyja Jonesa prilika da se konačno razotkrije zločinačko djelovanje Udbe i u Australiji

Novinar ABC-jeve emisije Q&A Tony Jones prekinuo je tijekom gostovanja u emisiji senatoricu Queenslanda Pauline Hanson kada je izjavila kako u Australiji nikad nije bilo  terorizma. Jones je u tom trenutku rekao da to nije točno jer da se u sedamdesetima ondje dogodilo više bombaških napada iza kojih stoje, rekao je – “hrvatski katolički ekstremisti”. Pretpostavlja se da je pritom mislio na slučaj tzv. Hrvatske šestorke, Hrvata koji su 1981. godine osuđeni na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Na slobodu su pušteni 1991. godine. Mnogi i danas tvrde kako je iza cijelog slučaja stajala – Udba. To je potvrdio i bivši generalni konzul Hrvatske u Australiji, Antun Babić, koji je za cro-portal prokomentirao pozadinu tih događaja:

“Došavši u zemlju u kojoj je vladala sloboda i demokracija, Hrvati u Australiji počeli su glasno prosvjedovati protiv postojanja umjetne i komunističke Jugoslavije i zagovarati pravo hrvatskoga naroda na svoju slobodnu i samostalnu hrvatsku državu. Ta uspješna protujugoslavenska i prohrvatska aktivnost Hrvata u Australiji izazvala je veliku nervozu i zabrinutost u Beogradu pa je Jugoslavija poslala svoje agente u Australiju koji su nagovarali pojedine Hrvate na teroristička djela, a u većini slučajeva takva djela činili su sami jugoslavenski agenti. Naravno, cilj je bio diskreditirati Hrvate u Australiji i hrvatsku borbu protiv Jugoslavije”, objašnjava Babić.

Nažalost, australski ljevičarski novinari, objašnjava naš sugovornik, bili su zaljubljeni u “samoupravni” socijalizam u Jugoslaviji pa su pokrenuli veliku medijsku hajku protiv hrvatske zajednice u Australiji čije se posljedice i danas osjećaju.

“Kao jedan od vođa HSS-a u Australiji i urednik mjesečnika “Hrvatska istina” u to sam vrijeme pismom upozorio tadašnjeg predsjednika Vlade Australije na infiltraciju Udbinih agenata u hrvatsku zajednicu. Hrvati u Australiji su prosvjedovali na sve načine protiv te medijske diskriminacije hrvatske zajednice. Međutim, bilo je to vrijeme kada su sve zapadne zemlje čuvale Jugoslaviju pa i Australija. Australske vlasti i australske obavještajne službe imale su sve informacije o djelovanju Udbe, ali nisu ništa poduzimale”, govori Babić.

Mišljenja je kako ovaj medijski istup Jonesa pruža priliku da se konačno razotkrije zločinačko djelovanje Udbe i u Australiji.

“Nova hrvatska Vlada ove jeseni treba zatražiti od Australije da izruči one Udbaše koji se još nalaze u Australiji. Ovdje u Hrvatskoj je potrebno otkriti ne samo što su radili Perković i Mustač, iako je to ključ svega, nego i tko su im, imenom i prezimenom, bili suradnici u hrvatskom iseljeništvu pa tako i u Australiji”, zaključio je Antun Babić za cro-portal.com.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijana Petir: Vladin prijedlog zakona o trgovini smatram pozitivnim korakom – nedjelja je dan za obitelj

Objavljeno

na

Objavio

Bivša hrvatska eurozastupnica Marijana Petir, komentirala je Vladinu najavu prijedloga zakona po kojemu će trgovine moći biti otvorene samo 14 nedjelja u godini.

Za uvođenje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena, posebno za one koji rade u trgovini, zalagala sam se još kao zastupnica u Hrvatskom saboru kada sam predlagala izmjene Zakona o trgovini (2003. i 2009. godine) kako bi se radnicama/ima osigurala slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme. Izmjene su prihvaćene, no odredbe toga zakona zbog prigovora trgovačkih lanaca Ustavni je sud oba puta stavio van snage.

Povod toj mojoj inicijativi bila je činjenica da žene koje rade u trgovinama često rade i po tri tjedna bez prekida za minimalnu plaću. U rijetkim slučajevima kada u zamjenu za rad nedjeljom dobiju neki drugi slobodni dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan.

Prijedlog Zakona o trgovini koji je ovih dana najavila Vlada Republike Hrvatske po kojem će poslodavci moći birati određeni broj nedjelja kada će raditi dok će većina nedjelja biti slobodna, smatram pozitivnim korakom prema pronalaženju trajnog rješenja ovog pitanja koje je između ostalog i civilizacijsko.

Zakonodavstvo i praksa, kako u Europskoj uniji, tako i državama članicama trebaju pružiti veću zaštitu zdravlja, sigurnosti i dostojanstva zaposlenih te se mora aktivnije promovirati ravnoteža između obitelji i privatnog života s jedne strane i posla s druge. Europa pa sukladno tome i Hrvatska se danas nalaze pred nekoliko bitnih izazova koji će u velikoj mjeri utjecati na našu budućnost, a jedan od tih izazova svakako je i demografski izazov u kojemu nesigurnost posla i teški i neprimjereni radni uvjeti imaju negativan utjecaj na postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života.

Ako se izuzmu dani tjednog odmora i dani godišnjeg odmora, svaki radnik u trgovini preostalih 282 dana u godini odradi 141 sat više od redovnog radnog vremena. To pokazuje da radnik i država izgube na godišnjoj razini gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze.

Nasuprot tvrdnji da će se kroz rad trgovina nedjeljom povećati broj zaposlenih u uslužnom sektoru, dolazi do suprotne pojave. Nespecijalizirane maloprodajne trgovine ne mogu se boriti s rastućom konkurencijom velikih lanaca te su mali trgovci prisiljeni zatvarati svoje trgovine. Očigledno je da rad trgovina nedjeljom prvenstveno pogoduje velikim trgovačkim lancima, često u stranom vlasništvu, a na štetu malih, domaćih trgovaca u specijaliziranim trgovinama koji su i najugroženija skupina trgovaca.

Unatoč tvrdnji pojedinih trgovaca i trgovačkih lanaca kako im je promet nedjeljom najveći i ukoliko se ukine radna nedjelja da će bilježiti značajne gubitke te da će morati otpuštati radnike, demantiraju ih podaci Porezne uprave koja je zabilježila da je promet ako gledamo sve pravne osobe ukupno najveći petkom te da je nedjeljom gotovo 50% manji promet u odnosu na petak.

Nedjelja je dan za obitelj – upravo to su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani koji su sudjelovali u istraživanju kojega sam provela u veljači 2019. godine kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a koje je pokazalo da se više od 80% hrvatskih građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje. Istraživanje koje sam provela 2018. godine, pokazalo je da 50% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine.

Brojna istraživanja potvrdila su da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. Sve se to negativno održava na obiteljske i međuljudske odnose, stoga treba potaknuti sve poslodavce da poštuju ljudsko dostojanstvo svojih radnika, ne prisiljavaju ih da rade prekovremeno te im osiguraju slobodnu nedjelju koju će provesti sa svojim obiteljima i prijateljima, komentirala je Marijana Petir na facebooku
#freesunday #slobodnanedjelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković oštro prema Raspudiću: ‘Nisam primijetio da je nekog štedio. Neće sad valjda zaplakati…’

Objavljeno

na

Objavio

Plenković objasnio koja je bit Jandrokovićeve poruke Nini Raspudiću

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti uručenja ugovora važnih za Grad Zadar. Tom je prilikom odgovarao i na pitanja novinara i komentirao kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati 5. srpnja.

Plenković je komentirao reakciju predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji je na izjavu Nina Raspudića da ulazi u politiku i da će loviti Jandrokovića, rekao da on ima troje djece s istom ženom.

“Nisam ja primijetio da gospodin, dok je bio u poziciji van politike i kritike, da je štedio bilo koga u politici pa pretpostavljam da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor”, rekao je Plenković, prenosi N1

“Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni, kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o licemjerstvu, to je bit Jandrokovićeve poruke”, istaknuo je Plenković.

Raspudić u Nu2: ‘Ulazim u politiku’ – Ne želim biti ‘idiot’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari