Connect with us

Vijesti

Udbaški cirkus s Josipom Perkovićem nastavlja se nakon Nove godine?

Objavljeno

on

Ono što je aktualni režim smislio to se i ostvaruje, naravno, Milanović je vrstan planer, koji je sve isplanirao u detalje, osim kako Hrvatsku izvući iz krize. Kad se učilo gospodarsko planiranje Zoki je očito markirao u školi. Nije jedini u Banskim dvorima.

Cirkus glede udbaškog kapitalca, Josipa Perkovića, počinje već 1. siječnja, odnosno, nakon stupanja na snagu zakona koji se kolokvijalno zove ‘LEX PERKOVIĆ’ a kojim je režim osramotio Hrvatsku na način da tako nešto nije uspjelo ni Sanaderu. Naime već prvim danom nove godine na snagu stupa izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji Hrvatske u kaznenim stvarima sa zemljama koje su članice Europske unije. Milanović je pod pritiskom iz Europske unije popustio, međutim, ne sasvim, s obzirom kako hrvatski sudovi mogu odbiti izručiti Perkovića Njemačkoj, rokovi su vrlo kratki, tako da bi se u prvoj polovici siječnja moglo puno toga znati iako nismo posve sigurni da će to s Perkovbićem ići tako velikom brzinom. Hrvatsko pravosuđe ipak djeluje po principu utrka kornjača na zečjoj Olimpijadi.

Ako policija i dođe po Perkovića početkom nove godine i privede ga Županijskom državnom odvjetniku koji bi s njim, nakon sto godina zakašnjenja, trebao obaviti razgovor, nakon čega ima rok od 48 sati u kojem je dužan zahtjev njemačkog tužitelja za izručenje Perkovića proslijediti Županijskom sudu u Zagrebu koji će odlučiti, to ne mora značiti da je Perković u zrakoplovu. Kako smo rekli sud ima manevarski prostor te može odbiti izručiti zloglasnog udbaša Njemačkoj koja uporno traži izručenje Perkovića zbog mučkog ubojstvahrvatskog emigranta  Đurekovića iz 1983. godine, dakle, tri godine nakon smrti jugoslavenskog diktatora, Josipa Broza Tita. Nakon što Izvanraspravno vijeće Županijskog suda donese odluku jedna i druga strana, Perković i državni odvjetnik, ima rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu. Odluka Vrhovnog suda, kakva god bila, je konačna i na nju nema žalbe.

Bez obzira na promjene Ustava ili ne, a promjene su sve neizvijesnije, odluka o izručenju isključivo je u rukama suda, iako je politika, posebno politika aktualnog režima u Hrvatskoj, učinila sve da uprlja svoje prste. Naime, Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, pojednostavljeno nazvan “Lex Perković”, u članku 20 navodi razloge zbog kojih su domaći sudovi dužni odbiti provesti europski uhidbeni nalog, to je ujedno i najveća nada trenutačnog režima da će Perković ipak ostati u Hrvatskoj, dakle, da neće biti izručenja. Udbaški cirkus nastavlja se nakon Nove godine.

Zašto nam se čini da će sve biti onako kako je to zamislio režim koji je učinio sve ne bi li spasio Perkovića, pa čak i Hrvatsku osramotio?

Ivana/Tl

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari