Pratite nas

Reagiranja

UDRUGA ‘U IME OBITELJI’: Šimleša je lagao u emisiji kod Aleksandra Stankovića (VIDEO)

Objavljeno

na

Udruga ‘U ime obitelji’ danas je reagirala priopćenjem na nastup pisca i kolumnista Brune Šimleše u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, gdje je izjavio kako mu je volonterka Udruge ‘proklela kćer’.

Gostujući u Nedjeljom u 2, emisiji javne televizije – HRT-a, voditelja Aleksandra Stankovića, Bruno Šimleša, reklamirajući svoje knjige, naveo je kako mu je volonterka U ime obitelji “proklela kćer”.

Naslove “Šimleša u NU2: Pristaše Željke Markić su mi proklele kćer”, “ŠIMLEŠA KOD STANKOVIĆA ‘Pristaše Željke Markić proklele su mi kćer’”, “ŠIMLEŠA KOD STANKOVIĆA “Zbog mojih javnih istupa prokleli su mi kćer, palili moje knjige, a u inboks mi dnevno stižu prijetnje”  – prenijeli su Index, Jutarnji list, Nacional i drugi mediji.

A evo kako je Bruno Šimleša opisao isti događaj prije 4 godine, 23.5.2013., nekoliko dana prije kraja prikupljanja potpisa za referendum o braku, koje je trajalo od 12.5 do 26.5.2013. kada je u samo 2 tjedna prikupljeno više od 750 000 valjanih potpisa, sudjelujući u emisiji RTL televizije Studio 45, voditeljice Antonije Mandić.

Bruno Šimleša: “Ja se u potpunosti slažem da je u potpunosti sramotno i za svaku osudu bilo kakvo takvo reagiranje na neslaganje.(Napadi na volontere građanske inicijative U ime obitelji, opaska autora).

Jedna mi je gospođa prišla. Simpatično mi je prišla. Ja sam bio sa svojom kćerkicom. Pitala me da li hoću potpisati. Ja sam rekao da neću. Onda sam otišao. Ona me nazvala Sotonom. Što je bilo vrlo lijepo, krasno, milosrdno i suosjećajno od nje. Ja se nisam okrenuo, nisam uzvratio istim tonom, jer mislim da to nije prikladno za odrasle, zrele, odgovorne ljude.

Ne mislim da ona predstavlja cijelu organizaciju. Mislim da je to iznimka. Mislim da ima potpuno zdravih i lijepih volontera….

Takvih primjera ekstremizma ima, na žalost i s jedne i s druge strane. To je normalno, samo zato što je to toliko širokog razmjera. Niti vi možete kontrolirati tisuće volontera niti netko drugi može kontrolirati tisuće ljevičarskih aktivista i civilnih udruga. Na žalost, ima takvih ekstremista. Ali, mislim da se ne bismo trebali orijentirati previše na to. To je zabrinjavajuće, na moju radost nije u toliko velikom broju. S obzirom na toliko visoke tenzije, s obzirom na to da je to već pola godine jedna od top tema u našoj državi, s obzirom na to da su ljudi toliko jako podijeljeni.Ne omalovažavajući niti jedan takav incident,jer svaki se treba shvatiti ozbiljno. Na neki način bismo ih trebali i više očekivati i dobro je da ih ima toliko malo…”

A evo kako je isti događaj opisao 4 godine kasnije, u emisiji Aleksandra Stankovića, Nedjeljom u 2, emitiranoj jučer na HRT-u, 12.11.2017. godine.

Aleksandar Stanković: “Vaš društveni angažman je Vas doveo dotle da imate velike probleme s onima koji jako štuju Željku Markić. Kako to?”

Bruno Šimleša: “Moju omiljenu.”

Aleksandar Stanković: “Vašu omiljenu. Vi ste u nekim emisijama i nastupali s gospođom Markić. Ne znam kako je to završilo poslije emisije, ali u emisije nije izgledalo kao da ćete se pojesti. Međutim, kažete da imate problem s njezinim poštovateljima. Zašto? Kako? Na koji način se to manifestira?”

Bruno Šimleša: ” (…) Kad su se skupljali potpisi za referendum o braku, 2013.godine, mislim, uskoro će biti godišnjica.(…).
Bila je jedna zanimljiva situacija. Izlazio sam iz Vinogradske bolnice sa svojom kćerkom koja je bila na pregledu. Gospođa me moli da potpišem. Ja kažem da neću. Gospođa me moli da potpišem Ja kažem da neću. Ona je proklela moju kćer tada. Na što sam posebno osjetljiv. Na uvrede mene, vrijeđanja i sve to, koliko god da je bizarno, navikneš se. Ali, ne diraj mi kćer! Pogotovo ako se zalažeš za obitelj. Malo je problematično. Ja sam imao neku ludu prisebnost da zbog nje ne reagiram, inače sam dosta solidno kontroliran, nisam neka divlja osoba.”

Priče gospodina Šimleše se ne poklapaju. Jedno je govorio 2013. na RTL-u, a drugo 2017. na HRT-u. U ime obitelji je u mnogo navrata, sukladno svom načinu djelovanja u civilnom društvu, čak i u okolnostima kad su volonterke U ime obitelji fizički napadane tijekom prikupljanja potpisa, osudila svako vrijeđanje neistomišljenika, što je dr. Markić jasno izrekla i u emisiji Studio 45, 23.5.2013.

Istovremeno, iskorištavanje javne televizije za manipuliranje govorom mržnje, blaćenje više od 6,000 volontera inicijative U ime obitelji i iznošenje, po svemu sudeći, laži o tome da je netko prokleo malodobnu djevojčicu, kćer gospodina Šimleše je zastrašujuće. Ne samo kao metoda huškanja javnosti na druge ljude, s čijim se stavovima i djelovanjem gospodin Šimleša ne slaže, već kao prestrašan primjer zloupotrebe vlastitog djeteta – radi izigravanja žrtve i, u konačnici, kako se iz svega može zaključiti, radi reklamiranja i prodaje svojih knjiga, piše Narod.hr

Igor Peternel: Možemo li konačno saznati je li Stanković dobio stogodišnju time-sheare koncesiju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Predsjednica: Država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na svom facebook profilu poručila da država koja “nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku” ima ozbiljan problem.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.

I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, poručila je predsjednica Republike, aludirajući na slučaj nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u nedjelju zbog tog slučaja razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva te je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku te implementaciju novih direktiva EU kako bi se u sličnim slučajevima ubuduće “unaprijedili pravni okviri”.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MUP: Navode o ‘protjerivanju stotine migranata’ odlučno odbacujemo

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski MUP oglasio se vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom “protjerivanju” nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, kažu iz MUP-a.

“Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom apeliramo na sve organizacije. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana”, poručuje hrvatski MUP.

 

MUP apelira na organizacije: Informirajte migrante o pravilima zakonitog ulaska u RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari