Udruga U ime obitelji uputila DIP-u poziv na dostavu podataka

0

Udruga U ime obitelji je povodom drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 11. siječnja, uputila Državnom izbornom povjerenstvu molbu da u što kraćem roku dostavi informacije koje nedostaju i koje su neophodne kako bi se promatračima Udruge omogućio uvid u potpuno nadgledanje izbornog procesa. Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, članovi Udruge od DIP-a traže dostavu informacija o:

1. Protokolu o postupanju s glasačkim lističima nakon izbora, gdje i u kojem roku se listići dostavljaju, kako se klasificiraju, kamo se otpremaju i gdje se čuvaju do trenutka uništenja?

2. Protokolu o postupanju sa zapisnicima biračkih odbora, gradskih i općinskih izbornih povjerenstava i Državnog izbornog povjerenstva nakon izbora, gdje i u kojem vremenskom roku se zapisnici dostavljaju, kako se klasificiraju, kamo se otpremaju, gdje se i koliko dugo čuvaju?

3. Protokolu o elektroničkoj dostavi podataka nakon izbora – kako se podatci elektronički dostavljaju DIP-u, kako se unose u sustav, na koji način se ispravljaju i kontroliraju eventualne greške? Koja je procedura kontrole uspoređivanja zapisnika s biračkih mjesta s elektronskim podatcima? Koji su postupci postupanja s mogućim uočenim nepravilnostima?

4. Protokolu o načinu postupanja s prijavama/prigovorima o izbornim nepraviilnostima, kako se zaprimaju, kako se evidentiraju i kako se otklanjaju? Postoji li zapisnik i klasifikacija prigovora te na koji je način ta informacija dostupna javnosti?

5. Na koji je način definirana uloga promatrača te pristup informacijama tijekom izbora na gradskim i državnim razinama?

Očekuje se brz odgovor DIP-a.

U ime obitelji/Narod.hr

facebook komentari