Connect with us

Događaji

Udruge iz Domovinskog rata optužile ravnatelja HAVC-a za korupciju

Objavljeno

on

Udruge iz Domovinskog rata zatražile su u četvrtak da Vlada i ministar kulture hitno smijene ravnatelja Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara zbog sufinanciranja danskog filma “15 minuta – masakr u Dvoru”, u kojem je za ratni zločin lažno optužena Hrvatska vojska, ali i za, kako tvrde, niz koruptivnih djela koja se godinama odvijaju u HAVC-u.

[ad id=”93788″]

Udruga udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora

Zajednica udruga  H V I D R-a  Grada  Zagreba

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara

 

Tihomir Orešković, Predsjednik Vlade RH

dr.sc. Zlatko Hasanbegović, Ministar kulture RH

Vlaho Orepić, Ministar unutarnjih poslova RH

  Dinko Cvitan, Glavni državni odvjetnik RH

 Tamara Laptoš, Ravnateljica USKOK-a

 

U Zagrebu, 2. lipnja 2016.

 

Predmet: Zahtjev nadležnim državnim tijelima za žurno postupanje sukladno zakonskim ovlastima

Poštovani,

nekoliko desetaka udruga proisteklih iz Domovinskog rata zatražilo je, 12. travnja 2016., žurnu smjenu g. Hrvoja Hribara, ravnatelja javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), jer je svojim potpisom odobrio 250.000,00 kn novca hrvatskih poreznih obveznika za produkciju skandaloznog dokumentarnog filma „“15 minuta – masakr u Dvoru“.

Nakon toga su nam udruge, tvrtke, organizacije i pojedinci dostavili brojnu dokumentaciju o višegodišnjem kontinuiranom protuzakonitom financijskom poslovanju ravnatelja g. Hrvoja Hribara i HAVC-a, u kojem se na kriminalan način troši javni novac, a s tim radnjama  umreženi pojedinci i pravne osobe ostvaruju golemu nepripadnu imovinsku korist koja godišnje iznosi više desetaka milijuna kuna.

Zbog takvog stanja je, još 2012. g., sveučilišni profesor Enes Midžić, tadašnji Predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, uputio Ministarstvu kulture „Prijedlog za pokretanje postupka utvrđivanja uvjeta za razrješenje ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara“. Iste godine je i voditeljica Odjela za pravne poslove HAVC-a i članica Upravnog odbora HAVC-a uputila dopis ministarstvu kulture – „Poštivanje propisa iz područja radnog prava u HAVC-u i prijedlozi postupanja“. Osim toga, protiv g. Hrvoja Hribara i drugih uvezanih osoba godinama se podnose kaznene prijave, a pripadnici filmske zajednice i drugi oštećenici traže kod nadležnih državnih tijela zakonska postupanja i zaštitu.

No, ipak sve je ostalo uzaludno i bez ikakvog javnog učinka. Očigledno je da se kaznene prijave protiv g. Hribara kao i suočavanje s umreženim korupcijskim skandalima u HAVC-u i povezano s HAVC-om više godina sustavno zataškavaju od strane moćnih pojedinaca u nadležnim državnim institucijama – od policijskih i državnoodvjetničkih razina do strukture u ministarstvu kulture – u kojima se događaju prikrivanja kaznenih djela te teške zloporabe položaja i ovlasti.

Sve navedeno je bjelodano iz dokumentacije koju dostavljamo vama i istovremeno je – na portalu www.cro-portal.com – dajemo na uvid hrvatskoj javnosti.

Stoga, u ovim dramatičnim okolnostima – kad se u Hrvatskoj stalno smanjuju socijalna i zdravstvena prava najugroženijih, kad se zbog proračunskih rupa rasprodaju nacionalna bogatstva  a hrvatska mladost sve masovnije bježi iz svoje domovine – od vas koji ste na najodgovornijim položajima u izvršnoj i pravosudnoj vlasti najodlučnije zahtijevamo da najžurnije postupite sukladno svojim zakonskim obvezama i napokon zaustavite goleme financijske i druge kriminalne radnje koje se godinama sustavno događaju u HAVC-u.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari