Connect with us

BiH

Udruge šokirane smanjenjem kazne za masakr nad 27 Hrvata u Uzdolu u BiH

Objavljeno

-

Braniteljske udruge u BiH ocijenile su u nedjelju “sramnom i ponižavajućom” odluku višeg suda koji je smanjio kaznu bivšem zapovjedniku bošnjačke Armije BiH Enveru Buzi za pokolj 27 hrvatskih civila 1993. u mjestu Uzdolu na sjeveru Hercegovine.

Žalbeni sud je u petak osudio zapovjednika Prozorskog bataljuna Armije BiH na osam godina zatvora, nakon što je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na 12 godina. Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su starija životna dob i loše zdravstveno stanje osuđenog.

“Ovu presudu smatramo sramnom i ponižavajućom za ratni zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad nemoćnim civilima, djeci, ženama, starcima i vojnicima HVO-a”, priopćila je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rame.

Pita se “zar je moguće da život ubijenog djeteta, starca od 90 godina, nepokretne osobe i ostalih nevino poginulih civila, za pravosuđe BiH vrijedi tri mjeseca zatvora”.

“Ovim činom pravosuđe BiH se još jednom pokazalo kao instrument politike. Presudu smatramo kao dosipanje soli na rane hrvatskoga naroda. Po onoj narodnoj ispada ‘kadija te tuži, kadija te sudi’. Stidi se državo BiH”, kažu razočarano braniteljske udruge.

Sud BiH je u obrazloženju presude od petka naveo kako su pripadnici Armije BiH ‘na okrutan i svirep način” izvršili zločin nad 27 civila u Uzdolu, među kojima su bile žene, djeca i starije osobe.

Buza je fizički bio blizu mjesta zločina i kasnije je od službe javne sigurnosti imao informacije o zločinu, ali nije naredio istragu o događanjima ni kažnjavanje odgovornih, rekli su suci.

Najmlađa žrtva pokolja 14. rujna 1993. bio je Stjepan Zelić (10) koji je ubijen na kućnome pragu sa sestrom Marijom Zelić (13) i majkom Ružom. U tome ratnom zločinu ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12).

Po podacima hrvatske strane, u Uzdolu su pripadnici Armije BiH ubili ukupno 41 hrvatskog vojnika i civila u okviru operacije Neretva ’93. čiji je cilj bio zauzimanje Hercegovine i izlazak na more.

Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu nitko nije odgovarao za taj zločin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari