Connect with us

Vijesti

UEFA odgodila EURO za 2021.

Objavljeno

-

Europska nogometa federacija (UEFA) i službeno je odgodila Europsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Europsko prvenstvo se trebalo održati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine, međutim krovna nogometna organizacija Starog kontinenta je odgodila turnir za iduće ljeto. Novi termin trebao bi biti od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. u istih 12 gradova (Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, London, München, Rim i Sankt Peterburg).

Glavni je to zaključak velike video konferencije koju je UEFA održala s čelnicima svih 55 zemalja, predstavnicima Udruge europskih klubova (ECA), predstavnicima nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro).

Sva UEFA-ina natjecanja i utakmice, uključujući prijateljske, za klubove i reprezentacije, za muškarce i žene stavljena su na čekanje do daljnjeg. Susreti play-offa za plasman na europsko prvenstvo, koji su predviđeni za kraj ožujka, igrat će se početkom lipnja, pod uvjetom da to situacija dopušta.

Osnovana je i radna skupina čiji je posao usuglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga natjecanja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje EURA.

“Na čelu smo sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše i koje je ovaj nevidljivi i brzopotezni protivnik spustio na dno. U trenucima kao što je ovaj, nogometna zajednica treba pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam,” kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš prioritet broj jedan i u tom je duhu UEFA predložila niz opcija kako bi natjecanja mogla ovu sezonu sigurno završiti i ponosan sam na odaziv mojih kolega iz europskog nogometa. Bio je to pravi duh suradnje, pri čemu su svi shvatili da moraju nešto žrtvovati kako bi postigli najbolji rezultat,” dodao je Čeferin.

Prvi čovjek europske nogometne federacija naglasio je kako će odgoda EURO-a značiti velike troškove za UEFA-u, ali i dodavši kako će sve učiniti da to ne utječe na financiranje lokalnih projekata, ženskog nogometa i razvoja igre u 55 zemalja.

“Važno je da je UEFA, kao upravljačko tijelo europskog nogometa, vodila proces i dala najveću žrtvu. Svrha i cilj ovog natjecanja je bila vodilja naše odluke, a ne želja za dobiti. Nogomet je uzdižuća i snažna snaga u društvu. Pomisao na proslavu paneuropskog festivala nogometa na praznim tribinama, s napuštenim navijačkim zonama dok kontinent sjedi kod kuće izolirano je besmislena i jedina koju ne bismo mogli prihvatiti u proslavi 60. godišnjice natjecanja,” naglasio je Čeferin.

Uefin predsjednik se zahvalio prvom čovjeku FIFA-e Gianniju Infantinu koji je najavio kako će učiniti sve što je potrebno u izradi novog kalendara natjecanja, ali i predsjedniku CONMEBOL-a Alejandru Dominguezu koji se složio premjestiti Copa America na 2021.

Vijest o odgodi Europskog nogometnog prvenstva prenijeli su mnogi europski mediji, a među prvima su je objavili norveški, švedski i škotski nogometni savezi. UEFA se službeno oglasila nakon sjednice Izvršnog odbora čiji je član i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Odluku o odgodi objavio je i HNS.

“Zbog globalne pandemije novog koronavirusa, krovna europska nogometna organizacija Uefa održala je danas video konferencije s ključnim nogometnim dionicima koji su zajedno s Izvršnim odborom Uefe bili jednoglasni u odluci da se Europsko prvenstvo odgodi za godinu dana,” objavio je HNS na Twitteru.

UEFA je uputila poruku i svim navijačima koji su već platili ulaznice da će one vrijediti i iduće godine, Onima koji ne mogu prisustvovati turniru idućeg ljeta bit će vraćen sav novac u cijelosti. U sljedećih mjesec dana daljnje informacije o postupku povrata bit će poslane postojećim kupcima ulaznica putem e-maila i na euro2020.com/tickets.

Odluke o datumima za ostala UEFA-ina natjecanja, bilo da se radi o klupskom ili nacionalnom timu za muškarce ili žene, donijet će se i objaviti u dogledno vrijeme. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas