Pratite nas

Komentar

Ugledni FAZ: U Hrvatskoj je sport više od sporta, on je važan stup nacionalnog identiteta

Objavljeno

na

U Hrvatskoj je sport više od sporta. On je važan stup nacionalnog identiteta, piše utjecajni Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svom današnjem sportskom prilogu kojeg potpisuje novinar Christian Eichler.

Ne iznenađuje da na ovom SP u Rusiji estetskom kompozicijom hrvatskih navijača dominiraju prepoznatljivi bijelo-crveni uzorci državnog grba. Kockice su registrirani zaštitni znak hrvatskog navijača, navodi novinar FAZ-a dodajući da je zanimljivo i to što hrvatski navijači osim dresova s imenima Modrića i Rakitića te onih starijih nogometnih heroja poput Zvonimira Bobana i Davora Šukera, imaju i razne navijačke potrepštine iz drugih sportova.

Dakle, vidjet ćete iznova i iznova, naravno, u crvenom i bijelom uzorku, navijače u dresovima hrvatskih rukometnih i košarkaška, tu su i kape vaterpolo reprezentacije… Ali sve u rukama hrvatskih navijača je međusobno kompatibilno, navodi FAZ.

U Hrvatskoj postoji tip “nacionalnog navijača” koji navija za nacionalnu reprezentacije u svim sportovima. Pritom, nogometni fanovi reprezentacije nisu sinonim i za navijače hrvatskih nogometnih klubova. Svaki klub ima svoje navijače, različite fanove koji su i navijači reprezentacije. Ali pritom postoje i neka preklapanja s otvorenim prosvjedima protiv Hrvatskog nogometnog saveza od strane nekih grupe navijača, što se teško može se objasniti, piše njemački novinar.

Sama činjenica da je nacionalni sport i dalje zaokuplja toliko obožavatelja, bez obzira o kojem hrvatskom sportu se radilo, usko je vezano s važnosti nacionalnih momčadi.

U devedesetima godinama prošlog stoljeća, došlo je do uspostave sporta kao važnog stupa u nastajanju hrvatskog nacionalnog identiteta nakon raspada Jugoslavije, navodi FAZ ustvrđujući kako je “kult nacionalne reprezentacije” navodno „proizvod političke instrumentalizacije sporta tadašnjeg vladajućeg predsjednika Franje Tuđmana“. To se odnosilo najprije na nogomet, a potom je također vrijedilo i za sve ostale reprezentativne sportove.

Sportaši su tada bili “više nego obični sportaši”. Oni su bili igrači i međunarodno popularni veleposlanici svoje zemlje u vrijeme rata, navodi njemački novinar ističući kako je uz neprekidne uspjehe, hrvatski sport tijekom proteklih gotovo 30 godina prevladao mnoge strukturne nedostatke. Gospodarski uvjeti, prije svega postojeće sportske infrastrukture, kao i državna i privatna ulaganja u sport, održavaju se u ograničenim granicama međunarodnih standarda.

Novinar FAZ-a pritom postavlja i pitanje: Kako to da Hrvatska, s oko četiri milijuna stanovnika, ima toliku ulogu na svjetskoj pozornici sporta? Odmah potom i sam nudi odgovor: Pa, Hrvatima u domovini morate dodati gotovo isti broj ljudi koji žive u drugim zemljama. Ova prednost nadasve je nogomet, koji regrutira talente hrvatskim reprezentacijama kroz pametan sustav izviđanja. Rakitić koji je rođen u Švicarskoj ili Mateo Kovačić koji je rođen u Austriji, dva su od mnogih primjera.

Na kraju svog teksta novinar zaključuje kako osim talenata, sportski uspjeh Hrvatske pripisuje se i specifičnom osjećaju zajedništva između igrača i navijača. Igrači se smatraju predstavnicima svoje zemlje, a obožavatelji se prepoznaju u njima, piše FAZ.

FAZ

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Don Damir Stojić: Hvala vam hrvatski branitelji, nikad vas nećemo zaboraviti!!!

Objavljeno

na

Objavio

Sinoć i preksinoć su bili veličanstveni dani. Jedinstveno smo izašli na ulice naših gradova s trobojnicom i šahovnicom, pjevajući domoljubne pjesme i dočekali naše heroje.

Međutim, primjetio sam jedan nedostatak. Nedostaje 15,840 hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Kao što je rekao izbornik Zlatko Dalić, bez njih ne bi bilo ove šahovnice. 🇭🇷
Hvala vam, nikad vas nećemo zaboraviti!!!

Pogledajte ovaj video kenotafa crkve Sv. Mati Slobode na Jarunu i pomolite se za naše heroje…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Nije Vrsaljko legao na voljenu zastavu s onakvim dječački snenim izrazom lica zato što je slušao jazz.

Objavljeno

na

Objavio

Dubravko Šimenc na facebooku je podijelio zanimljiv komentar Zvonimira Raspudića kojega donosimo u cijelosti:

“Pitaju se neki, inherentno moralno superiorni, otkuda toliko poštovanje Vatrenih prema Thompsonu? Zašto su baš njega poželjeli imati u autobusu i čuti ga na pozornici? Zašto su time „pokvarili“ tako veličanstven događaj?

Odgovor je vrlo jednostavan. Thompsonove pjesme, koje promoviraju ljubav a ne mržnju, velikim su dijelom zaslužne za sve ono što su u životu postigli pa tako i ovo srebro kojim su u trans odveli čitavu naciju i od Hrvatske stvorili predmet obožavanja cijelog svijeta. Nije Modrić mogao proći epski put od čuvanja koza na Velebitu, preko izbjeglištva, do najboljeg igrača svjetskog prvenstva slušajući TBF. Ali su mu zato riječi Thompsonove pjesme „Moj dida i ja“ osvjetljavale težak put kojim je stigao do zvijezda.

Nije odlučan pogled i ruka na srcu svih reprezentativaca prilikom intoniranja himne nusprodukt slušanja Massima, inače vrsnog glazbenika. Taj ponosni, neustrašivi karakter gradile su pjesme poput „Uvijek vjerni tebi“.

Nisu dečki mogli akumulirati nadljudsku snagu, koju bi izvlačili u 120. minuti produžetka, slušajući Josipovićevu „Tokatnu etudu u C-duru“ na 3. programu HR-a. Thompsonovi stihovi iz „Nema predaje“ ušpricali su im potreban doping da prevare bol i s vatrom u očima grizu do kraja.
Nije Dalićevu poniznost i posvećenost svetom cilju, koju je prenio na sve igrače, kreiralo slušanje Detoura, koji su mi inače odlični. Thompsonovi „Geni kameni“ zaslužni su za to.

Nije Vrsaljko, nakon junačke borbe protiv Engleza, legao na voljenu zastavu s onakvim dječački snenim izrazom lica zato što je slušao jazz. Thompsonova „Lijepa li si“ usadila mu je u srce vječnu, neizmjernu ljubav prema domovini koja mu daje snagu da se za nju bori do kraja.
Osobno su mi od Thompsona puno miliji “The National”, premda i on ima nekoliko odličnih pjesama. No svakome dajem za pravo da sluša ono što mu se iskreno sviđa.

Stoga bih molio sve koji s gnušanjem komentiraju glazbeni ukus naših heroja da pokažu barem trunku tolerancije koju inače nerado pokazuju prema „nižim bićima“.

Njih nitko od optuženih ne proziva za glazbeni ukus pa bi bio red da uzvrate istom mjerom i ne kvare ove veličanstvene događaje. Za kraj, pozivam ih i da poslušaju najljepšu i najslušaniju Thompsonovu pjesmu, za koju je inače napisao i tekst i glazbu, te da mu nakon toga presude i dalje šire samo ljubav.

Zvonimir Raspudić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori