Connect with us

Naši u svijetu

Ugledni New York Times o vojnoj snazi Ukrajine i Rusije

Objavljeno

-

Nove ukrajinske vlasti moraju se suočiti s neugodnom činjenicom da njihove vojne snage nisu dovoljno jake, opremljene i uvježbane da preuzmu kontrolu nad Krimom kad ga pod svoju kontrolu stavi ruska vojska, piše New York Times.

Krim je uvijek bio ključna vojna baza prvo sovjetske a zatim ruske mornarice, a na tom se poluotoku nalazi stožer Crnomorske flote. Nakon razdoblja napetosti koje je uslijedilo poslije ukrajinskog stjecanja nezavisnosti Moskva je unajmila bazu a najam je tijekom mandata sada svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča produžen najmanje do 2042

Ukrajinska vojska u toj autonomnoj regiji ima samo lako naoružanu brigadu od oko 3,500 vojnika koji imaju topnišvo ali nemaju na raspolaganju tenkove. U bazi pokraj Belbeka je i jedna eskadrila lovaca Su-27, kaže stručnjak za rusku vojsku pri Royal United Services Institute u Londonu Igor Sutjagin. Viši dužnosnik NATO-a također je rekao da je mala ukrajinska flota blokirana ruskim brodovima.

Rusko zauzimanje Krima prošlo je relativno lako jer je ukrajinska vojska pazila da ne nasjedne provokacije i tako ponudi opravdanje za eventualnu širu vojnu akciju, a nije pomoglo ni to što se godinama na čelu ukrajinskih vojnih snaga smjenjuju visoki vojni časnici ovisno o političkom stanju u zemlji.

Ukrajinska vojska nema ni planove za scenarij preuzimanja teritorija na Krimu nakon što ga zauzmu Rusi, tvrdi Sutjagin, koji kaže da je malo vjerojatno da će Rusi i pokušati intervenirati na bilo kojem drugom dijelu ukrajinskog teritorija.

Matthew Clements, urednik časopisa Jane’s Intelligence Review, međutim smatra da bi ukrajinska vojska u klasičnom kopnenom sukobu ipak bila jači protivnik od gruzijskih snaga koje se prije nekoliko godina nisu uspjele oduprijeti Rusima, te da bi bilo kakav veći sukob između Rusije i Ukrajine izvukao na vidjelo brojne slabosti koje još uvijek muče rusku vojnu silu.

Ruslan Puhov, direktor Centra za analize strategija i tehnologija u Moskvi kaže da Ukrajina ima oko 130.000 vojnika i da može unovačiti oko milijun pripadnika pričuvnog sastava ali se uglavnom radi o neprofesionalnim vojnicima. Vojska je organizirana po brigadama koje su fleksibilnije ali je oprema zastarjela. Ukrajina je primijenila neke reforme u skladu sa savjetima stručnjaka iz NATO-a ali otkad je zemlju preuzeo Janukovič koji je rekao da nema težnji za ulazak u savez, suradnja je stala.

Općenito se smatra da Ukrajina proizvodi dobre tenkove i oklopna vozila ali Puhov upozorava: “Skoro 22 godine neprestanog gospodarskog pada ukrajinska vojska nije dobila nikakvu novu vojnu opremu” i ono što ima je zastarjelo. On kaže da su snage ukrajinske vojske na Krimu zadužene za suzbijanje tatarskog i ruskog separatizma a ne za ozbiljnu vojnu obranu poluotoka. Također dio časnika u postrojbama smještenim na Krimu stanuje tamo i vjerojatno su im stavovi više proruski od ostalih časnika ukrajinske vojske.

Drugi vojni analitičari za Washington Post kažu da ni stanje ruske Crnomorske flote nije blistavo, iako ne dvoje da je nadmoćnija u odnosu na ukrajinske snage. Profesor Mark Galeotti sa sveučilišta u New Yorku, autor knjige “Ruske sigurnosne i paravojne snage od 1991.”, kaže da je Crnomorska flota donekle učinkovita za sukob na moru: ima jednu raketnu krstaricu, veliku protupodmorničku krstaricu, jedan razarač, dvije fregate, desantne brodove i jednu podmornicu na dizel-električni pogon. On smatra da se tom flotom ne mogu izvesti ni veće pomorske operacije a da bi, usporedbe radi, talijanska mornarica lako neutralizirala crnomorsku flotu.

Važnijom za ovaj sukob smatra 810. brigadu pomorskog pješaštva koja ima oko 2.500 ruskih marinaca koji nisu elitni borci ali su uvježbaniji od ostalih a iskustvo su stekli u akcijama u Gruziji i protiv somalskih pirata. Tome, uz snage koje pristižu iz Rusije zrakoplovima u četiri baze pod ruskom kontrolom, treba pribrojiti i timove od ukupno 200-300 pripadnika specijalnih snaga.

Procjenjujući opću kvalitetu ruske vojske Galeotti kaže: “Umjereno je kompetentna. Nije na razini američke, britanske ili njemačke vojske, ali je puno bolja nego što je bila 1990-ih. Ruska vojska je dobra za zlostavljanje susjeda ali ne bi mogla biti učinkovita protiv NATO-a. Ne bi mogla poraziti Kineze.

Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari