Connect with us

Komentar

Ugledni odvjetnici o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

-

Foto: Hina

Odvjetnici ocijenili prvi Turudićev nastup: ‘Jako će se iznenaditi onaj tko misli da ga može kontrolirati’

 

Brojne su reakcije na prvi televizijski intervju novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića u RTL-u Danas. Turudić je, uz ostalo, rekao da mu Zdravko Mamić nije nudio mito, oštro je uzvratio Milanoviću, ali je i poručio kako neće biti na daljinski upravljač vladajućih. Evo kako su njegov prvi javni nastup ocijenili ugledni odvjetnici:

“Rekao bih da će se jako iznenaditi onaj tko misli da ga može kontrolirati. To je čovjek koji kad dođe na tu poziciju, napravit će svoj posao u skladu s kriterijima koje nalaže sustav da bi od ovog sustava napravio net”, smatra odvjetnik Mate Matić.

 

“Ja vjerujem da se Turudić neće spuštati na nivo nekih osoba kad stupi na dužnost, već će isključivo nastupati kao državni odvjetnik kako to ovoj funkciji priliči”, slaže se odvjetnik Vladimir Terešak.

Uglednim odvjetnicima Mati Matiću i Vladimiru Terešaku pridružio se i ustavno pravni stručnjak Mate Palić u kontekstu otvorenog protivljenja predsjednika Milanovića imenovanju Ivana Turudića i iznio zakonske i pravne argumente u kontekstu sigurnosne provjere kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Predsjednik Zoran Milanović brutalnim se napadima ne birajući riječi okomio na predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zbog imenovanja Ivana Turudića, nasljednikom aktualne šefice DORH-a Zlate Hrvoj-Šipek. U posljednjem priopćenju za medije Milanović je predsjednika Vlade nazvao lažovom te poručio da su on i njegovi suradnici “obmanjivali javnost tvrdnjama da je Turudić prošao najrigoroznije sigurnosne provjere”. 

“Predsjednik Vlade nema ovlast tražiti novu sigurnosnu provjeru, već je s obzirom na važnost dužnosti glavnog državnog odvjetnika, prije donošenja odluke, zatražio rezime dosadašnjih sigurnosnih provjera (2009., 2014. i 2019.)”, odgovorili su mu iz Banskih dvora u petak. Sada se oglasio na društvenim mrežama i ustavno-pravni stručnjak Mato Palić s ciljem da razjasni dileme oko ovog najnovijeg sukoba koji ponovno radikalno dijeli dva brda.

“Današnje priopćenje iz Ureda Predsjednika RH sadrži neke pravne pogreške na koje se treba kratko osvrnuti. Prvo, tvrdnja da je Vlada RH ovlaštena od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama pravno nije točna. U navedenom zakonu ne postoji odredba po kojoj bi to bilo moguće. Jedina odredba koja je vezana uz sigurnosne provjere osoba koje su postupku imenovanja na dužnost je članak 13. stavak 1. alineja 1.”, započeo je Palić.

‘Puno politiziranja i nimalo prava i činjenica’

 

Upravo ona, navodi, propisuje da se temeljna sigurnosna provjera provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane na dužnost na zahtjev čelnika tijela. “Dakle, bez zahtjeva čelnika tijela u koje se nekoga imenuje ili je već ranije imenovan se ne može provesti provjera. Premijer nije čelnik tijela u koje je imenovan Ivan Turudić”, ističe. Drugo, pisani pristanak kandidata za provođenje sigurnosne provjere je uvjet iz javnog poziva koji je objavilo Državno odvjetničko vijeće.

“Taj pisani pristanak nije nikakav pravni temelj za provođenje sigurnosne provjere kako se to navodi u priopćenju. Zašto je taj pristanak naveden u javnom pozivu? Zato što je tako propisano u odredbama Zakona o Državno odvjetničkom vijeću koje se odnose na imenovanje zamjenika Glavnog državnog odvjetnika jer po Zakonu u DORH-u glavni državni odvjetnik mora ispunjavati uvjete za zamjenika”, objasnio je Palić, a ni tu nije stao.

“Treće, tvrdnja iz priopćenja da provjera nije tražena i provedena jer bi se otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om je čista manipulacija. Posljednja sigurnosna provjera iz 2019. godine i dalje važi. Prema Zakonu o sigurnosnim provjerama moguće su i dopune, a SOA je obvezna izvijestiti tijelo koje je zatražilo provjeru ukoliko dođe do bilo kakvih novih informacija koje bi predstavljale moguće sigurnosne zapreke”, zaključio je uz komentar: “Puno politiziranja i nimalo prava i činjenica”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari