Connect with us

Hrvatska

UH-60M Black Hawk – uskoro s hrvatskim oznakama

Objavljeno

-

Foto: arhiva HVGI-ja

Četiri helikoptera UH-60M trebala bi biti isporučena HRZ-u u prvoj polovini 2022. godine. Dočekat će ih osposobljeni piloti i tehničari, kao i sva potrebna infrastruktura

Četiri potpuno nova višenamjenska (utility) helikoptera UH-60M Black Hawk bit će u prvoj polovini 2022. isporučena Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, koje će već tad za njih imati prve osposobljene pilote i zrakoplovne tehničare različitih specijalnosti. To je sukus informacija koje je Hrvatski vojnik dobio u Zapovjedništvu HRZ-a.

Prelazak na novu letačku platformu uvijek je kompleksan proces, posebno kad se uzme u obzir da je u ovom slučaju riječ o prelasku na zapadnu tehnologiju. Doduše, HRZ se već dokazao s usvajanjem i uvođenjem u uporabu OH-58D Kiowa Warriora, no taj je proces uvelike olakšan činjenicom da se Kiowe kao platforma temelje na obučno-trenažnom Bellu 206, koji naše zrakoplovstvo koristi gotovo dva i pol desetljeća. Ipak, lekcije naučene s Kiowama dragocjene su, kao i iskustva savezničkih zemalja poput Slovačke koja je u operativnu uporabu RZ-a također uvela UH-60M, a već je raspolagala helikopterom Mi-17.

Sugovornik časopisa Hrvatski vojnik brigadir Mario Pleša voditelj je Odsjeka u Odjelu za doktrinu, obuku i vježbe Zapovjedništva HRZ-a. Jedan od ključnih HRZ-ovih časnika za obuku u projektu uvođenja Black Hawka kaže da je prva ekipa pilota otišla na obuku u SAD još u listopadu prošle godine. Riječ je o onima najiskusnijima, a obučavaju se za probne pilote Black Hawka (maintenance test pilot). Upravo će oni imati ključnu ulogu u tome da hrvatski crni jastrebovi polete neposredno nakon isporuke te predvode proces njihova uvođenja u operativnu uporabu.

Jezik prije svega

Iako izabrani piloti (probni i ostali) imaju vrlo visoku razinu služenja engleskim jezikom u govoru i pismu, oni svejedno prvo u SAD-u moraju proći obvezatan tečaj na Institutu Ministarstva obrane SAD-a (Defense Language Institute – DLI) u San Antoniju, Teksas. Ondje uče terminologiju koju je verificirala civilna američka Federalna agencija za zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration).

Među ostalim, tečaj obuhvaća vokabular, brifinge, različite oblike komunikacije tijekom pripreme i provedbe zadaća, pa čak i frazeologiju procedure i pojmove specifične za bazu Fort Rucker u Alabami i tamošnju letačku obuku koja pilotima slijedi. Ukratko, tečaj u San Antoniju koji traje 12 tjedana više je od škole stranog jezika kakvu poznajemo, a piloti kroz njega praktički već prolaze dio teoretske obuke za UH-60M. “Mogu se maksimalno koncentrirati na obuku u bazi bez komunikacijskih i jezičnih nedoumica,” prenosi brigadir Pleša. Krajem ožujka u SAD je otišla druga skupina HRZ-ovih pilota i krenula istim putem, a tijekom ove godine slijedi ih još.

Uz obučene ljude, crne će jastrebove na Lučkom dočekati i odgovarajuća infrastruktura. Osim hangara za helikoptere, bit će spremno i skladište s pričuvnim dijelovima, alatima, rampama i drugim sredstvima za njihovo opsluživanje i održavanje. Nabrojena će sredstva stići otprilike istodobno s povratkom prvog “kontingenta” zrakoplovnih tehničara, dakle ovog proljeća. To znači da će, kad četiri “Mikea” dođu u Lučko, Eskadrila biti spremna za njihov prihvat kako bi kroz dolazeće razdoblje osmislili i kreirali adekvatan sustav njihova održavanja i opsluživanja u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera 91. krila. U skladu s ugovorom potpisanim s SAD-om, u tome će u prve dvije godine na samom terenu pomagati i američki stručnjaci, a sličan aranžman pokušava se dogovoriti za pilote u suradnji s već spomenutom Nacionalnom gardom Minnesote.

Četiri hrvatska “Mikea” još se opremaju vojnom opremom i uređajima u Huntsvilleu, Alabama. Trebali bi biti dovršeni do kraja ove godine i, naravno, testirani prije isporuke.

Tekst: Domagoj Vlahović / Hrvatski vojnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari