Connect with us

Reagiranja

UHBDR91: Miro Barešić- Junak hrvatskog Domovinskog rata

Objavljeno

on

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata posthumno je proglasila Miru Barešića – Junakom hrvatskog Domovinskog rata (Šibenik, 10.9. 1950.- Miranje Donje, 31.7.1991.).

Ime ovog legendarnog domoljuba, hrvatskog junaka i mučenika, upisano je među velikane hrvatske povijesti, kojem je hrvatska državotvorna ideja bila životni program.

Za njega se može reći da je čitav život posvetio stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, za koju je na kraju krajeva dao i svoj život.

Godinama je živio u inozemstvu, kao politički emigrant, i zajedno sa svojom obitelji bio proganjan od Udbe. Međutim, kad je počeo hrvatski obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat među prvima se (zajedno s obitelji) vratio u Hrvatsku i stao na branik Domovine.

Ubijen je u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu pod još nažalost nerazjašnjenim okolnostima, na prvim crtama obrane. Dobio je i više najviših hrvatskih državnih odličja.
Životno geslo bilo mu je: Sve za Hrvatsku! Hrvatsku iznad svega.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata bit će svečano uručeno obitelji Mire Barešića 10. rujna, u Zagrebu, na obljetnicu njegova rođenja.

Inače, ovo priznanje Udruga je dosad dodijelila: dr. Franji Tuđmanu, Kati Šoljić, ratnoj bolnici Vukovar, na čelu s dr. Vesnom Bosanac i dr. Jurajom Njavrom, generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču, posthumno generalu Blagi Zadri, Marku Babiću i drugima.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari