Connect with us

Događaji

Uhićen Borislav Đukić, optužen za rušenje brane ne Peruči

Objavljeno

-

Đukić je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Peruči.

Na crnogorskom aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd, po hrvatskoj tjeralici uhićen je državljanin Srbije, general u mirovini Borislav Đukić, zbog ratnog zločina nad civilima iz devedesetih godina, prenose srbijanski mediji priopćenje “dokumentacionog informativnog centra Veritas”.

[ad id=”68099″]

Đukić je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Peruči.
Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milan Korica. Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana potjernica koja je još na snazi.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog odvjetništva RH procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

Optužnicom iz 1995. oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Optužnicom iz 1995. generala Ratka Mladića i ostale tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, koji je potom aktiviran induktorskim strojem i detonirajućim štapinima. Zbog eksplozije došlo je do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani. Nastala šteta procijenjena je na 25 milijuna i 550 tisuća DEM. Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji djelatnika HEP-a, spriječen je cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova smještenih nizvodno od rijeke Cetine: Sinja, Trilja i Omiša.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari