Pratite nas

BiH

Uhićen general tkz Armije BiH Ramiz Dreković

Objavljeno

na

General tkz Armije BiH Ramiz Dreković uhićen je jutros, doznaje “Dnevni avaz”. Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

On je, kako se doznaje, optužen, po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno. Ramiz Dreković rođen je 10. svibnja 1956. godine u Vesenićima, u općini Tutin.

Nakon završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u rujnu 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi.

Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za obrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora. Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Općinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja kolovoza 1992. godine. Tada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe.

Prema naredbi Štaba vrhovne komande OS BIH od 14. listopada 1992. godine, postavljen je za komandanta 5. korpusa. Odlukom “Predsjedništva BiH” od 14. prosinca 1993. godine, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 19. siječnja 1994. godine na osnovu odluke istog državnog organa preuzima Četvrti korpus ARBiH.

Nakon zapovijedanja 4. korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije BiH. Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH bio je na dužnosti zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine.

Na 5. godišnjicu formiranja Armije BiH, 15. travnja 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala. U poslijeratnom razdoblju je i umirovljen. Kao takav, bio je savjetnik u uredu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je – savjetnik federalnog ministra za branitelje i invalida rata Salke Bukvarevića.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Iz Sirije u BiH izručen Ibro Ćufurović, osumnjičen kao pripadnik IS-a

Objavljeno

na

Objavio

Radikalni islamist Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo BiH.

U priopćenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), no mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995.), podrijetlom iz Velike Kladuše, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom, a koji se otišao boriti na stranu terorističke organizacije Islamske države (IS) 2013. kada je bio jedva punoljetan.

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

Pravosudne vlasti BiH terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam.

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile IS, prevezen u BiH u koordinaciji i suradnji s vladom Sjedinjenih Država i veleposlanstvom te zemlje u BiH.

U priopćenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak.

Iz Državnog odvjetništva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na suradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na potpori.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani IS-a.

(Hina)

 

Hrvati u BiH između islamskog i srpskog ekstremizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

FBiH kreće u formiranje pričuvnog sastava policije?

Objavljeno

na

Objavio

Sazvana je izvanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u povodu najave bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati pričuvni sastav policije. Na ovoj sjednici trebala bi biti donesena odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

Predsjedatelj Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić (SDP) uputio je danas članovima parlamentarne komisije, premijeru FBiH, šefu Parlamenta FBiH, ministru unutarnjih poslova FBiH, vršitelju dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i visokom predstavniku poziv na izvanrednu sjednicu, a na kojoj će biti razmatran odgovor entiteta FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Sjednica Komsije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, 23. aprila 2019. godine, a Mašić je na dnevni red stavio točku koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktualnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Na ovoj sjednici, kako doznaje Klix.ba, trebala bi i institucionalno biti donesena odluka da se Federacija Bosne i Hercegovine upusti u proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, a kao odgovor na najave vlasti iz entiteta RS.

Članovima parlamentarne komisije obratit će se ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA) i vršitelj dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman. Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim dužnosnicima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i županijama, a istovremeno i da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i županijama kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari