Pratite nas

BiH

Uhićen general tkz Armije BiH Ramiz Dreković

Objavljeno

na

General tkz Armije BiH Ramiz Dreković uhićen je jutros, doznaje “Dnevni avaz”. Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

On je, kako se doznaje, optužen, po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno. Ramiz Dreković rođen je 10. svibnja 1956. godine u Vesenićima, u općini Tutin.

Nakon završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u rujnu 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi.

Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za obrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora. Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Općinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja kolovoza 1992. godine. Tada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe.

Prema naredbi Štaba vrhovne komande OS BIH od 14. listopada 1992. godine, postavljen je za komandanta 5. korpusa. Odlukom “Predsjedništva BiH” od 14. prosinca 1993. godine, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 19. siječnja 1994. godine na osnovu odluke istog državnog organa preuzima Četvrti korpus ARBiH.

Nakon zapovijedanja 4. korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije BiH. Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH bio je na dužnosti zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine.

Na 5. godišnjicu formiranja Armije BiH, 15. travnja 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala. U poslijeratnom razdoblju je i umirovljen. Kao takav, bio je savjetnik u uredu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je – savjetnik federalnog ministra za branitelje i invalida rata Salke Bukvarevića.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari