Pratite nas

BiH

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo sarajevskih policajaca

Objavljeno

na

Foto: klix.ba

Sarajevska policija privela je u ponedjeljak jednu osobu koja se dovodi u izravnu vezu s ubojstvom dvojice policajaca počinjenom prošlog tjedna a građani Sarajeva u večernjim su se satima okupili na prosvjedu u središtu grada tražeći ubrzanje istrage i pojačane mjere kojima bi se zajamčila sigurnost i zaštita od kriminalaca.

“Osumnjičenom je određeno 24-satno zadržavanje”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica tužiteljstva Sarajevske županije kojem je osumnjičeni predan.

To je prvi konkretni pomak u istrazi koja traje puna tri dana i tijekom koje je ispitano pedesetak osoba te provedene pretrage na dvanaest lokacija na području Republike Srpske s kojega operiraju kriminalne skupine koje se godinama bave organiziranom krađom automobila po Sarajevu.

Jedine javno dostupne činjenice i dalje su one za koje se znalo neposredno nakon zločina. Policajci Davor Vujinović (46) i Adis Šehović (43) ubijeni su kada su tijekom redovite ophodnje naišli na kradljivce koji su pokušavali otuđiti automobil “Golf” hrvatskih registracijskih oznaka.

Još uvijek neidentificirani napadač ili više njih pucali su na policajce iz strojnice pri čemu su Šehovića odmah ubili dok je Vujinović umro u bolnici nešto kasnije.

Obojica su u ponedjeljak pokopani u Sarajevu a na sprovodima su bile tisuće ljudi koji su na taj način došli odati počast policajcima ubijenim na dužnosti.

Iskazivanje poštovanja ubijenim policajcima ali i nezadovoljstva sigurnosnim stanjem u gradu nastavljeno je i u večernjim satima kada se na Trgu djece Sarajeva okupilo oko tisuću osoba odgovarajući tako na poziv preko društvenih mreža.

Zahtijevali su rigoroznije kažnjavanje zločina i odlučnije angažiranje pravosuđa.

“Ne želimo pristati živjeti u društvu i sistemu koje nije spremno rigorozno kažnjavati one koji su brutalno ubili policajce”, kazao je jedan od organizatora prosvjeda Bojan Zec Filipović.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Busovačke Staje – 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Grad Busovača

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i sudjelovanjem u svetoj misi zadušnici, izaslanstvo HNS-a BiH odalo je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Pokolj u Busovačkim Stajama bio je ratni zločin koji su počinile bošnjačko-muslimanske snage nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata Srednje Bosne.

Počinile su ga 16. lipnja 1993. kod Busovačkih staja kod Busovače. Ubili su 22 osobe iz humanitarnog konvoja, 14 civila i 8 pripadnika HVO-a koji su pratili konvoj kroz područje Busovačke planine.

Oko 15 km jugozapadno od Busovače uzdiže se Busovačka planina, na njoj je izletište Busovačke staje, koje su 15. lipnja 1993. godine bile stratište za hrvatske civile. Jedan skupina izbjeglica i drugih putnika došla je do Busovače s namjerom da otputuje u tuzlansko područje.

Kada im je 14. lipnja bilo jasno da od puta nema ništa, odlučili su se vratiti u Hrvatsku i pridružili su se konvoju koji je toga dana krenuo za Sebešić, po hranu za busovačke građane. U tome konvoju bilo je 15 hrvatskih civila iz Brčkog, sedam iz Tuzle i oko 70 iz Busovače. Oni su stigli na Busovačku planinu, gdje su se trebali odmoriti.

Dok su se odmarali, opkolili su ih pripadnici Armije BiH. Ne znajući da su opkoljeni, krenuli su oko šest sati ujutro. Samo dvije minute kasnije počela je pucnjava sa svih strana.

Pucnjava nije prestajala, nego se sve više i više pojačavala. Pripadnici Armije BiH počeli su ih gađati i tromblonima, iz minobacača i to neprekidno tri sata. Tog dana na Busovačkim stajama ubijeno je 22 Hrvata.

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen poginulim pripadnicima Humanitarnog konvoja.

(Grad Busovača/Wikipedia/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti iz Bihaća premještaju se u Vučjak

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Unsko-sanske županije počele su premještati migrante iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. 

Migranti su se pokušali su vratiti, ali policija više ne dopušta povratak u centar Bihaća i nastavlja potragu za ostalima. Nekoliko objekata u kojima su bili migranti zapečaćeno je, javljaju lokalni portali.

– Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije migranti, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić. Dodao je kako je taj grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

Misija UN-a u BiH usprotivila se uspostavi migrantskog centra na Vučjaku. Tome su se usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, te su u pismu zatražili i potporu Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za nedjelju su najavili održavanje prosvjeda u središtu grada zbog migrantske krize. Po procjenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi se oko 8.000 migranata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari