Connect with us

BiH

Uhićen pripadnik Islamske države zbog povezanosti s napadom u Zvorniku

Objavljeno

-

Osoba koja je jutros uhićena zbog povezanosti sa terorističkim napadom u Zvorniku je Avdulah Hasanović, koji je ranije uhićen u akciji “Damask” Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje da je bio pripadnik “Islamske države”, javljaju federalni mediji.

Mediji navode da se napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić u posljednja tri mjeseca intenzivno družio sa Hasanovićem, koji je jutros uhićen po nalogu Tužiteljstva BiH.

[ad id=”68099″]

Hasanović je priveden u službene prostorije Regionalnog ureda Sipe u Tuzli, gdje se nad njim vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje. U svojstvu svjedoka se saslušava veći broj osoba.

Hasanović je ranije uhićen u akciji Sipe “Damask” zbog sumnje da je bio pripadnik Islamske države. Bio je uhićen u rujnu 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić. Do prošle godine je boravio u Siriji.

Mediji pišu da je Hasanović, pripadnik selefijskog pokreta u BiH, bio čest gost na predavanjima Jusufa Barčića i Nusreta Imamovića.

Policajac Dragan Đurić ubijen je sinoć u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić (24) iz sela Sapna kod Zvornika. Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ibrić, koji je tijekom napada uzvikivao “Alahu ekber”, likvidiran je prilikom razmjene vatre sa policijom.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je danas u Zvorniku novinarima da je riječ o osobi koja je već ranije policijski “obrađivana” i po pitanju odlaska na ratište u Siriju.

“Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju”, rekao je Lukač i istakao da je stanje sigurnosti i dalje na najvećem razini te potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti negdje drugo u RS.

Ministar unutarnjih poslova je danas u Zvorniku posjetio policajce povrijeđene u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Stevu Milovanovića i Željka Gajića, čije je zdravstveno stanje stabilno.

Podsjetimo: Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku koji je se dogodio 27.4.2015., shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske.

Zajednički istražni tim započeo je u ponedjeljak navečer očevid viđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa kaznenim djelom iz člana 201. KZ BiH ‘Terorizam’.

Izvršenim očevidnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima sinoć su slobode lišilu jednu osobu inicijala A.F.H., koja je privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predana Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja kaznenog djela”, stoji u priopćenju iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uspostavilo je posebni tim koji istražuje okolnosti napada na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je u ponedjeljak jedan policajac ubijen a dvojica ranjena, potvrdio je u utorak glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić.

“Formiran je istražni tim u koji su uključeni tužitelji iz odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, kao i istražitelji i stručni suradnici koji će raditi na istrazi u ovom predmetu”, kazao je Grubešić u Sarajevu.

Lukač: Ispituju se dokazi o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je nakon sinoćnjeg napada na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, danas normalna, redovna situacija u toj općini.

“Sada se ispituju dokazi s očevida i idemo dalje u rad s Državnog agencijom za istrage i zaštitu BiH. Vidjet ćemo što će dalja istraga pokazati”, naveo je on.

Lukač je potvrdio da će s načelnikom Zvornika posjetiti ranjene policajce.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari